Seksistische mannen vaker psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

macho

29 november 2016 – Mannen die graag de baas spelen over vrouwen en regelmatig seksistische opmerkingen maken over het andere geslacht hebben vaker psychische problemen dan mannen die zich neutraler naar vrouwen opstellen. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie, zo meldt het AD. 

Eén van de conclusies van de studie, gedaan met 20.000 mannelijke proefpersonen in alleen de Verenigde Staten, is ‘hoe mannelijker een man, des te groter het risico op psychische problemen’. De superplayboys zouden ook meer mentale klachten ontwikkelen, omdat ze niet graag hulp zoeken bij instanties. ,,De extreme man vindt het kennelijk gênant om zich te laten behandelen als hij worstelt met dingen tussen zijn oren”, valt te lezen in het onderzoek. Volgens één van de wetenschapper, dr. Joel Wong, zijn de onderzoeksresultaten best opvallend. ,,Seksisme is in de samenleving een grote onrechtvaardigheid die schadelijk is voor iedereen. Voor vrouwen, maar dus ook voor de seksist zelf.”

De wetenschappers stelden een lijstje samen van echt masculine eigenschappen. Mannen die meerdere van deze eigenschappen hebben, zouden iets meer risico lopen op psychische klachten.

1. verlangen om te winnen
2. de noodzaak voelen om iemand emotioneel te sturen
3. veel risico’s willen nemen
4. geweld
5. dominantie
6. opvallend sekstisch gedrag vertonen (playboy-mentaliteit)
7. erg veel zelfvertrouwen hebben
8. werk belangrijker vinden dan privéleven
9. de macht willen hebben over vrouwen
10. weerstand tegen homoseksualiteit voelen
11. streven naar een hogere status

Het onderzoek werd gedaan met een doorsnee van de bevolking. De komende tijd willen de experts van de American Psychological Association gaan kijken hoe het zit met seksistische mannen met verschillende opleidingsniveaus, politieke overtuigingen en culturele achtergronden.

Bron: ad.nl

Dit bericht is 5449 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail