Wat kan ik doen aan eenzaamheid in mijn omgeving?

Facebooktwitterlinkedinmail

gehechtheid, eenzaamheid

22 juli 2016 – U kunt eenzame mensen op verschillende manieren helpen. Nodig bijvoorbeeld een buurvrouw of buurman eens uit voor een kopje koffie. Of meldt u aan als vrijwilliger. Bijvoorbeeld bij een vereniging of telefonische hulplijn.

Hulp bieden bij eenzaamheid

Naast de hulp van professionele hulpverleners kunnen mensen die vaak eenzaam zijn ook hulp gebruiken van hun omgeving. Bijvoorbeeld:

  • Maak regelmatig een praatje in de portiek of over de heg.
  • Ga op ziekenbezoek.
  • Ga samen met iemand winkelen.
  • Wees (regelmatig) de chauffeur naar het ziekenhuis of naar een familielid.
  • Bied kleine praktische hulp aan en maak daarbij een praatje. Bijvoorbeeld bij een vastgelopen computer.

Meer voorbeelden van hulp bij eenzaamheid vindt u op de website eenzaam.nl.

Vrijwillerswerk

Vrijwilligerswerk is ook een manier om hulp te bieden aan mensen die eenzaam zijn. Bijvoorbeeld als vrijwilliger bij een telefonische hulplijn, door voor iemand te zorgen, of u in te zetten voor een vereniging. Meer informatie over vrijwilligerswerk en eenzaamheid vindt u op de website eenzaam.nl.

Er zijn speciale trainingen voor vrijwilligers die werken met mensen die te maken hebben met sociaal isolement. Een overzicht van trainingen vindt u op de website samentegeneenzaamheid.nl.

Herkennen van eenzaamheid

Door eenzaamheid snel te herkennen en bespreekbaar te maken, kunt u meer doen voor eenzame mensen. Daarom heeft de Coalitie Erbij een brochure gemaakt met de belangrijkste signalen. U kunt de brochure downloaden op de website eenzaam.nl.

De signalen in de brochure kunnen wijzen op eenzaamheid. Bijvoorbeeld mensen op afstand houden of verdriet en boosheid. Maar deze signalen kunnen ook wijzen op andere problemen. De punten in de brochure zijn vooral bedoeld als aanleiding voor een gesprek.

Zie ook Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel? 

Bron: rijksoverheid.nl 

Dit bericht is 3556 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail