Kassa: zeer verslavende medicatie gemakkelijk online verkrijgbaar

Facebooktwitterlinkedinmail

5 december 2023 –  Het is een koud kunstje om online zeer verslavende medicatie, zoals kalmeringsmiddelen, te bestellen zonder recept van een arts. Dit blijkt uit een steekproef van het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA) onder vijf webshops. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de bevindingen van Kassa “erg zorgwekkend”. Die onderstrepen volgens haar het belang van spoedige aanvullende wetgeving.

Oxazepam en ritalin
Kassa bestelde met succes het kalmeringsmiddel oxazepam en de ADHD-medicatie Ritalin (methylfenidaat) in twee webshops. Beide middelen zijn normaal gesproken alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Ze zijn verslavend en kunnen leiden tot heftige bijwerkingen.

Ritalin kan bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen en psychische klachten. Benzodiazepinen als Oxazepam staan vooral bekend om de heftige ontrekkingsverschijnselen, zoals hallucinaties en angsten, die mensen kunnen ervaren als ze ermee willen stoppen.

Designerdrugs
Naast deze twee middelen wist Kassa ook moeiteloos diverse designerdrugs – synthetische varianten – van ritalin en benzodiazepinen aan te schaffen. De werking en verslavingsgevoeligheid van deze middelen is gelijk aan de middelen die normaal gesproken alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn. Bij één van de webshops kreeg Kassa er zelfs een gratis zakje van de partydrug ‘xtc-light’ bij.

Ministerie: “Erg zorgwekkend”
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt het “erg zorgwekkend dat de door Kassa bestelde middelen zo makkelijk online te bestellen zijn. Hiermee wordt het belang van een spoedige behandeling van het wetsvoorstel Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) in de Tweede Kamer onderstreept”, aldus een woordvoerder.

*Het gaat om deze middelen: Bromazolam, Norflurazepam, Bromonordiazepam, Flubromazepam, Deschloroetizolam, Flubrotizolam, Gidazepam, Pyrazolam en Flunitrazolam.

Bron en uitgebreid artikel : bnnvara.nl/kassa

Dit bericht is 1861 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail