Minder regeldruk: acht manieren om meer tijd aan de zorg te besteden

Facebooktwitterlinkedinmail

20 december 2019 – Regeldruk en administratieve lasten blijven een enorm probleem, vooral ook in de GGZ-sector. Het zorgt voor minder tijd voor patiënten en minder werkplezier voor onze professionals. Ruim 160.000 mensen tekenden in 2018 het manifest MEER zorg, MINDER regels. Er is sindsdien al veel in gang gezet, maar dat leidt op korte termijn nog niet echt tot minder regeldruk op de werkvloer.

GGZ Nederland heeft nu samen met het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie voor de gezondheidszorg maatregelen afgesproken om de regeldruk op korte termijn echt te verminderen. Met deze aanvullende maatregelen op de al ingezette acties verwachten we dagelijks een half uur minder ‘achter het bureau’ te zitten. En een hoop frustratie minder. Staatssecretaris Blokhuis is blij met de afspraken en spreekt van een grote stap voorwaarts!

Het gaat om de volgende maatregelen:

  1. niet meer tijdschrijven aan indirecte uren
  2. geen uitzonderingen per gemeente
  3. nog maar 22 activiteitencodes in plaats van 183
  4. simpel meerzorg aanvragen
  5. simpele registratie van de aanwezigheid in kliniek
  6. eenvoudig melden van suïcide, agressie en verplichte ggz
  7. eenvoudiger doorverwijzen naar de ggz
  8. verantwoording gepast gebruik op proces

Leden van GGZ Nederland kunnen meteen aan de slag met het invoeren van de maatregelen, en moeten dat ook doen om echt effect te bereiken.

Manifest 
De afspraken staan gebundeld in een manifest.. Het manifest kan getekend worden, zodat we laten zien dat we met zijn allen de schouders eronder zetten en er echt werk van maken. NEE tegen onverantwoorde verantwoording en JA tegen meer zorgtijd. Teken ook mee!

GGZ Nederland blijft, samen met de instellingen en andere partijen, werken aan een fundamenteel andere manier van verantwoorden. Dat is de enige manier om blijvend administratieve lasten te verminderen.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 2947 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail