Aanpak wachtlijsten patiënten met complexe zorgvraag in ggz onvoldoende

Facebooktwitterlinkedinmail

9 juni 2020 – De Tweede Kamer is kritisch over het plan, dat GGZ Nederland en de zorgverzekeraars op verzoek van staatssecretaris Blokhuis maakten, om de wachtlijsten voor psychiatrische patiënten met een complexe zorgvraag in de ggz te verkorten. Dat bleek gisteren in een debat hierover in de Kamer, zo meldt de NOS. 

Kern van het plan is het overleg tussen zorgaanbieder aan ‘regiotafels’  over moeilijk plaatsbare patiënten, die vanwege de complexe zorgvraag  vaak niet de goede behandeling krijgen.

Vanaf begin 2020  zijn de wachtlijsten echter alleen maar langer geworden, wat tot frustratie  en boosheid leidde bij de partijen in de Kamer.  Geen deadlines, geen inspanningsverplichting, te vrijblijvend, geen doorzettingsmacht was te horen in de commentaren en vragen van onder andere  kamerleden van GroenLinks, VVD en Christen-Unie.  Blokhuis reageerde door aan te geven dat eind van deze maand een stuurgroep met verbetervoorstellen komt. In maart gaf Blokhuis aan dat de afspraken een stap in de goede richting was voor de aanpak van de wachttijden in de complexe zorg.

In januari van dit jaar startte Charlotte Bouwman met een actie in de hal van het ministerie van VWS de discussie over het gebrek aan goede zorg voor mensen met complexe psychiatrische problemen. Charlotte demonstreerde gisteren voor het gebouw van de Tweede Kamer. Haar grootste bezwaar is dat er niets veranderd in het aanbod, volgens Charlotte moeten er meer behandelplaatsen komen voor patiënten met een complexe zorgvraag in de GGZ.

Bron: nos.nl

 

Dit bericht is 2828 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail