Debat Tweede Kamer WMO – Meedoen aan de samenleving

Facebooktwitterlinkedinmail

13 maart 2018  – Federatie Opvang, RIBW Alliantie en GGZ Nederland vinden dat de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) voor kwetsbare burgers beter kan. Ook mensen met een psychische kwetsbaarheid willen meedoen aan de samenleving. Mensen willen wonen, werken of dagbesteding hebben en indien nodig (specialistische) begeleiding. Via de Wmo  bieden gemeenten ook dit soort hulp en ondersteuning voor wie dat nodig heeft. Maar hoe loopt dit in de praktijk? Daarover spreekt de Tweede Kamer deze week met minister Hugo de Jonge op donderdag 15 maart.

Uitvoering Wmo moet beter
Zelfredzaamheid en participatie, doelen van de Wmo, worden voor een aanzienlijk deel van de mensen met een complexe zorgvraag (bijvoorbeeld dakloosheid, verslaving, verstandelijke beperking of ggz-problematiek) niet bereikt. Dat is schrijnend, omdat juist deze mensen zich niet voldoende op eigen kracht kunnen handhaven in de samenleving. Wij vinden dat er meer kennis nodig is bij gemeenten over psychiatrische problematiek en multiproblematiek. Gebrek aan kennis van specifieke doelgroepen bij gemeenten blijkt een hardnekkig probleem, want ook in de Wmo-evaluaties over 2007-2009 en 2010-2012 werd al gevonden dat gemeenten moeite hadden om de problematiek van mensen met psychische aandoeningen en multiproblematiek goed in beeld te krijgen. Ook is het nodig dat cliënten goede, onafhankelijke ondersteuning krijgen, om hen wegwijs te maken in het sociaal domein.

Aandacht voor goede toegang en reële tarieven
In een brief (zie hieronder) aan de Tweede Kamer vragen GGZ Nederland, Federatie Opvang en RIBW Alliantie ook meer aandacht voor goede toegang tot maatschappelijke opvang en beschermd wonen en voor het contracteren van zorgaanbieders tegen reële tarieven, om kwaliteit te waarborgen. Een voorstel is om te komen tot bouwstenen voor kostprijsmodellen die een reële uitkomst van prijsonderhandelingen bevorderen. Samen met gemeenten willen aanbieders van maatschappelijke opvang, beschermd wonen of ggz, werken aan een bestendige toekomst van de Wmo en deelname aan de samenleving van kwetsbare mensen.

Lees de Brief  van GGZ Nederland, Federatie Opvang en RIBW Alliantie tbv AO Wmo, maatschappelijke opvang – 15 maart

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 3182 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail