7 tips voor het trainen van je mentale veerkracht

Facebooktwitterlinkedinmail

29 december 2021 – Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen je helpen om je niet alleen lichamelijk maar ook mentaal fijn te voelen. Maar wist je dat het nóg beter kan? Je mentale weerbaarheid kun je trainen met deze zeven tips.

1. Zeg ‘stop’ tegen gepieker
Bij piekeren  maak je je zorgen over wat (eventueel) zou kunnen gebeuren. Maar of de toekomst er echt zo uit gaat zien, weet natuurlijk niemand.   Op dit moment is er immers niks aan de hand?

Zeg daarom direct ‘stop’ als je gedachten de verkeerde kant opgaan. Breng je aandacht heel bewust terug naar het nu. Focus je volledig op wat je nu ziet, proeft en ruikt, dan zul je minder piekeren over wat nog moet komen.

2. Geef jezelf een portie geluksvitaminen
Van nature zijn we geneigd om ons te concentreren op gevaar en op wat niet goed gaat in ons leven. Dat helpt ons al eeuwenlang om als soort te overleven. Gevoelens van angst en stress hebben dus een functie.  Maar  stel er daarom ook positieve emoties tegenover. Als je elke dag stilstaat bij wat mooi en goed is in jouw leven, ontwikkel je vaardigheden om ‘vanzelf’ het positieve te zien. En daar voel je je gelukkiger van.

3. Kom uit de slachtofferrol
Je wilt wel stoppen met roken, maar dat lukt niet, omdat fabrikanten verslavende middelen in de sigaretten stoppen.  In je sollicitatiegesprekken tref je altijd werkgevers die jouw kwaliteiten niet  willen zien.

Iemand anders de schuld geeft van jouw situatie is vooral vervelend voor jezelf. Ga daarom op zoek naar iets wat je wel zelf kan beïnvloeden  en bedenk welke stap je kunt zetten om jouw situatie beter te maken. Dag slachtofferrol, welkom eigen regie!

4. Bedenk: het hoeft niet altijd zo te blijven
Liefdesverdriet, ziekte, geldzorgen. Tegenslagen kunnen je flink uit balans brengen. Geef je gevoelens de ruimte maar bedenk ook: het doet nu veel pijn, maar dat blijft niet altijd zo. Ook hier geldt: blijf je hangen in wat je overkomt, dan ben je slachtoffer. Maar ga je op zoek naar wat je zelf kunt veranderen, dan heb je kans om weer gelukkig(er) te worden.

5. Kies wat je aandacht geeft
Je kunt je druk maken om corona, woningnood of irritante mensen in het verkeer. Maar verandert dat iets? Heb jij er invloed op? Helaas niet. Ondertussen ga je je wel steeds machtelozer of bozer voelen. Want – cliché maar waar – wat je aandacht geeft groeit.

Kies daarom bewust welke zaken jouw energie en emoties waard zijn. Vraag je steeds af: kan ik hier iets aan doen? Zo ja, bedenk dan welke stap je kunt zetten. Is het antwoord ‘nee’? Richt je aandacht dan op iets anders, zo vergroot je je mentale weerbaarheid.

6. Stop je problemen in een la
Je fiets is kapot, je kwam te laat op je werk  en thuis is de koelkast kapot.  Hoe blijf je onder alle omstandigheden een kalme probleemoplosser? Benader de  problemen een voor een!  Concentreer je eerst op het ene probleem, daarna komt pas de andere aan de beurt.

Stop in gedachten elk probleem (en de bijbehorende emoties) in een denkbeeldige la en doe die goed dicht. Trek vervolgens één la tegelijk open. Dat geeft jou de rust en overzicht.

7. Hou op met doemscrollen
Onze hersenen zijn moeilijk in staat om alle negatieve informatie te verwerken. Als voortdurend leest over aanslagen, pandemie, georganiseerde misdaad of zedendelicten, dan word je daar angstig en verdrietig van. Je verliest de hoop op een positieve toekomst en je mentale weerbaarheid wordt minder.

Ben jij iemand die de hele dag door de gebeurtenissen in de wereld in de gaten houdt via nieuwssites en social media? Probeer dan wat minder te ‘doemscrollen’. Kies een paar (vaste) momenten per dag waarop je je laat informeren. En zoek ook naar positief en leuk nieuws, dat is er namelijk ook voldoende!  Dat is prettig voor jezelf maar ook voor de mensen om je heen  met wie je dit deelt.

Bron(nen): NRC,  Voor positiviteit , Marketingfacts, gezondheidsnet.nl 

Dit bericht is 21676 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail