29 december 2021 – Een specifieke fobie is een van de meest voorkomende angsten wereldwijd. Iemand met een fobie ervaart intense angst voor een object of situatie zonder dat er reëel gevaar is. Wanneer je last hebt van een specifieke fobie, kun je hier flink aan lijden. Laatst kwam in het nieuws dat het de kans op een andere angststoornis of depressie kan verhogen.
Het goede nieuws is dat effectieve therapie bestaat. Het slechte nieuws is dat momenteel slechts één procent van mensen met een specifieke fobie hier effectieve therapie voor krijgt. Diverse oorzaken spelen hierbij een rol, zoals hoge kosten voor therapie, wachtlijsten voor therapeuten en angst voor stigma. Dokter Tara Donker van de VU in Amsterdam heeft, samen met haar team een doel gesteld om effectieve therapie voor specifieke fobie toegankelijk en betaalbaar te maken. En wat is er nu toegankelijker dan een app op je eigen smartphone?
Virtual reality
In 2016 is men begonnen met de ontwikkeling van virtual reality (VR) smartphone app gebaseerd op cognitieve gedragstherapie voor hoogtevrees. De complete therapie werd gevolgd zonder tussenkomst van een therapeut. In VR oefenden mensen met het gewend raken aan hoogte situaties. Uit een groot onderzoek bleken de effecten van deze therapie heel goed te zijn. Daarna volgde de ontwikkeling en het onderzoek naar een soortgelijke VR app voor vliegangst, waarvan de resultaten binnenkort gepubliceerd worden.
De ZeroPhobia app
Momenteel zijn we gestart met het onderzoek naar een nieuwe techniek, namelijk augmented reality (AR) voor spinnenangst. In AR worden virtuele objecten, in dit geval spinnen, via de camera van je telefoon in de echte wereld geplaatst. De AR app is te downloaden op je smartphone en te volgen zonder tussenkomst van een therapeut, dus gewoon vanaf de bank of aan de eettafel.
Via animaties en een voice-over legt de virtuele therapeut je uit hoe de therapie werkt, stel je doelen en oefen je met virtuele spinnen op je eettafel. Je kunt kiezen uit diverse spinnen, zoals een hooiwagen, een kruisspin, een grijze huisspin, een wolfspin, en een vogelspin (tarantula). Vervolgens kies je een van de zes levels uit om mee te oefenen. De levels zijn opgebouwd met een moeilijkheidsgraad, beginnend met een spin die op commando loopt en eindigend een spin die over je hand loopt.
Indien nodig kun je automatische gedachten die angst oproepen, zoals “een spin loopt over mij heen” evalueren om er een helpende gedachte tegenover te zetten. Er is ook een huisspin die je eten kunt geven zodat hij of zij in leven blijft.
De ZeroPhobia app wordt bevindt zich nog in de testfase. De bedoeling is dat de app daarna tegen een kleine betaling beschikbaar komt in de appstore. Met de opbrengst wordt een volgende app ontwikkeld. Ons doel is om voor allerlei angststoornissen een laagdrempelige, effectieve therapie te ontwikkelen die voor iedereen met een smartphone bereikbaar is. Heb je last van angst voor spinnen? Wil je meedoen met het onderzoek? Ga dan gauw naar de website voor meer informatie: Zero phobia
Bron; adfstichting.nl
Dit bericht is 2519 keer gelezen.