In België roep om nu prioriteit te geven aan mentale welzijn en jongeren

Facebooktwitterlinkedinmail

24 februari 2021 – Ook in België is de kans op grote versoepelingen van de coronamaatregelen in maart is erg klein, maar binnen de marge die er is, zou prioriteit moeten worden gegeven aan het mentale welzijn en aan de jongeren. Dat zegt psycholoog en hoogleraar psychiatrie Inez Germeys in “De afspraak”.

Germeys is tevreden over de presentatie vanmiddag van de verschillende scenario’s door de experten. “Wat vandaag gebeurd is, is een heel positieve evolutie. Dat mensen heel duidelijk geïnformeerd worden over wat de scenario’s zijn en dat getoond wordt wat het effect geweest is van ons gedrag. Dat mag nog wat meer benadrukt worden, dat het niet de maatregelen zijn, maar dat de mensen zich aan de maatregelen houden.”

Toch zou er wat meer aandacht mogen zijn voor het mentale welzijn van de mensen. “Iedereen zegt dat het mentale welzijn ook belangrijk is, maar als je zegt dat je de kappers opent voor het geestelijk welzijn, dan neem je het geestelijk welzijn niet helemaal serieus en is dat ook niet het argument om die kappers open te doen.”

“Een kappersbezoek heeft een heel kortdurend effect op het mentaal welzijn”, zegt Germeys. “Op het moment dat er beslissingen genomen gaan worden, is het belangrijk dat dat mentaal welzijn hoger op de agenda komt te staan. Binnen de hele kleine marges die er zijn, zou men een prioriteit moeten geven aan wat we kunnen doen aan het mentaal welzijn. Dat is heel belangrijk.”

Daarnaast moet er ook aandacht zijn voor de jongeren. “Jongeren hebben het idee dat zij nooit aan de beurt komen”, stelt Germeys. “Uit de coronastudie van de universiteit van Antwerpen blijkt dat die groep de meeste mentale problemen heeft op dit moment. Het zou een zeer sterk signaal zijn vanuit de politiek om als er iets van minimale ruimte is, daaraan iets te doen.”

Bron en uitzending: vrt.be 

Dit bericht is 1251 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail