12 tips voor het begeleiden van kinderen met ADHD

Facebooktwitterlinkedinmail

adhd

25 januari 2016 – Kinderen met ADHD lopen in hun leven tegen allerhande problemen aan. Door hun tomeloze energie krijgen kinderen met ADHD soms conflicten met anderen. Daarnaast hebben ze vaak problemen met hun zogeheten ‘executieve functies’, zoals plannen, overzicht bewaren, tijd bewaken en hun emoties controleren.

Als leerkracht, hulpverlener of ouder, kun je kinderen met ADHD op een aantal hele praktische manieren ondersteunen. Kasper Ramaekers, die hulpverlener is en bovendien zelf ADHD heeft, deelde onlangs op een congres 12 tips over het werken met kinderen met ADHD, zo meldt blikophulp.nl 

Kinderen met ADHD: praktische tips

 • Maak gebruik van de sterke kanten van kinderen met ADHD. Zij kunnen zich vaak heel goed concentreren op dingen die hen boeien. Zoek uit wat dat is en stimuleer ze erin.
 • Laat kinderen met ADHD merken dat je als volwassene vertrouwen in ze hebt.
 • Neem de problemen van kinderen met ADHD serieus. Als ze moeilijk te motiveren zijn, of een (voor mensen zonder ADHD) eenvoudige taak niet voor elkaar krijgen, dan is dat onvermogen en geen onwil. Laat kinderen met ADHD merken dat je dat begrijpt.
 • Kauw oplossingen niet voor. Motiveer kinderen met ADHD om zelf te veranderen en hun eigen oplossingen te kiezen. Ook als die onorthodox zijn.
 • Kinderen met ADHD vinden het vaak fijn als taken een helder begin en een duidelijk einde hebben. Beloon het afmaken van dingen. Oudere kinderen met ADHD en volwassenen kunnen ook afspraken met zichzelf maken over wat ze van zichzelf mogen doen wanneer ze een vervelende taak afgemaakt hebben.
 • Geef kinderen met ADHD de ruimte om hun neus te stoten en laat ze de consequenties ervaren. Het over-beschermen van deze kinderen ontneemt hen de kans van hun problemen te leren.
 • Net als voor de meeste andere mensen met GGz-problematiek, is continuïteit in de hulpverlening belangrijk voor kinderen met ADHD. Zorg dus voor een vaste hulpverlener.
 • Houd ze een spiegel voor. Help kinderen met ADHD onder ogen te zien waar ze niet goed in zijn en oplossingen daarvoor te vinden, bijvoorbeeld door in groeps- of teamverband bepaalde taken aan anderen over te laten.
 • Help kinderen met ADHD om datgene waarin ze minder goed zijn, zoals zich lang concentreren op een taak, te compenseren met hetgeen waar ze wel goed in zijn. Zoals bijvoorbeeld het snel heen en weer schakelen tussen verschillende taken en bezigheden.
 • Ondersteun hen met het zoeken van activiteiten, werk of of een opleiding, waarin hun dynamiek en energie een voordeel zijn. Voor bijvoorbeeld een sportleraar, jongerenwerker of marktkoopman zijn een energie-overschot en snel kunnen handelen een pluspunt.
 • Projecteer niet het stereotype beeld van dé ADHD-er op individuele kinderen met ADHD. Elke persoon met ADHD heeft andere kwaliteiten, andere problemen en een andere persoonlijkheid.
 • Betrek geen standpunten over medicatie. Wees pragmatisch en neutraal. Verdiep je in de feiten over medicatie, deel die met kinderen met ADHD en hun ouders en laat hen zelf keuzes maken.

Wie deze tips in acht neemt, is een heel eind op weg om kinderen met ADHD de ruimte te geven om te worden wie ze zijn.

Bron: blikophulp.nl

Dit bericht is 47681 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail