Ben je workaholic? Dan meer kans op ADHD of angststoornissen

Facebooktwitterlinkedinmail

stress, workaholic

31 mei 2016- Ben je verslaafd aan je werk? Dan is de kans aanwezig dat je ook psychische aandoeningen hebt, blijkt uit een Noorse studie. De studie heeft uitgewezen dat workaholics vaker ADHD hebben: 32,7 procent ten opzichte van 12,7 procent onder niet-werkverslaafden, zo meldt z24.nl 

Nederlanders mogen dan een van de meest efficiënte werkweken ter wereld hebben, toch is de inschatting dat 5 tot 10 procent van de bevolking verslaafd is aan werken. Precieze cijfers zijn er helaas niet.

In Noorwegen hebben ze die wel. Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van de Universiteit van Bergen heeft berekend dat 7,8 procent van de mensen workaholic is. Dat bleek uit vragen die voorgelegd werden aan ruim 16.000 mensen. Ook Yale en Nottingham Trent University werkten mee.

Vaker psychische aandoening

Er kwam nog iets aan het licht: workaholics hebben ook vaker een psychische aandoening dan de collega’s die minder overuren maken. Dat schrijven onder meer Quartz en Knack. Workaholics zijn ‘te zeer bezorgd over werk, gedreven door een oncontroleerbare motivatie om te werken en investeren zoveel tijd en moeite in werk dat het andere levensonderdelen aantast’.

Vooral ADHD komt voor onder workaholics. In de Noorse studie had 32,7 procent van hen ook ADHD, terwijl dat slechts 13 procent was voor niet-workaholics. Ook angststoornissen lieten een grote verschil zien tussen de twee groepen: 33,8 procent tegenover 11,9 procent. Ook depressies en dwangneuroses komen regelmatig voor bij workaholics. 8,9 procent en 25,6 procent, respectievelijk.

Angsten onderdrukken

Cecile Schou Andreassen, leider van het onderzoek: “Workaholics scoren op alle onderzochte terreinen hoger. Extreem veel werken kan een aanwijzing zijn voor diepere psychologische of emotionele problemen.” De professor uit Bergen benadrukt dat niet duidelijk is of werkverslaving leidt tot de psychische problemen of andersom.

ADHD’ers zouden vaker last hebben van werkverslaving omdat ze moeilijk kunnen concentreren en daarom werk moeten inhalen. Ze zouden ook extra hard werken om niet voor lui aangezien te worden of om rusteloosheid te verlichten. Voor hen met een dwangneurose zou werken precies dat kunnen worden: dwang. En aangezien hard werken ‘geprezen en geëerd wordt in de moderne samenleving’, kan het een aantrekkelijke manier zijn om depressies en angsten te onderdrukken of bevechten.

Vragenlijst workaholics

De deelnemers kregen een vragenlijst voorgelegd. Daarin moesten ze aangeven hoe vaak ze een bepaalde situatie meemaakten. Bijvoorbeeld of ze gestrest raken als ze niet mogen werken of dat ze zoveel werken dat het hun gezondheid beïnvloed. Het ging om zeven vraagstukken die de deelnemers moesten beantwoorden met een cijfer op een schaal van 1 (nooit) tot 5 (altijd).

  • Hoe vaak denk je aan manieren om meer tijd vrij te maken voor werk?
  • Hoe vaak spendeer je meer tijd aan werk dan je vooraf gepland had?
  • Hoe vaak werk je om gevoelens van schuld, angst, hulpeloosheid of depressie te verminderen?
  • Hoe vaak ben je door anderen gevraagd om minder te werken, zonder er gehoor aan te geven?
  • Hoe vaak word je gestrest als je belet wordt om te werken?
  • Hoe vaak stel je hobby’s, vrije tijd of sporten op een lager plan om te kunnen werken?
  • Hoe vaak heeft je werk je gezondheid negatief beïnvloed?

Wie vier van deze vragen met minimaal een 4 (vaak) of 5 (altijd) beantwoordt, is een workaholic.

Bron: z24.nl 

Dit bericht is 5889 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail