1 op de 5 jongeren neemt medicatie voor mentale klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

3 oktober 2023 –  85 procent van de jongeren heeft last van mentale klachten. Om die problemen de baas te zijn, heeft 1 op de 5 in de afgelopen twee jaar medicatie gebruikt, bijvoorbeeld antidepressiva of slaappillen. Een even grote groep probeert het zelf wel eens op te lossen met alcohol of drugs.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, 3FM HUMAN en stichting MIND, onder ruim 1.600 jonge mensen in de aanloop naar de #OpenUp-week, waarin jongeren worden gestimuleerd om open te zijn over hun psychische klachten.

Hulp met slapen
Deelnemers leggen uit dat ze medicatie voorgeschreven kregen om stemmingswisselingen te beperken of paniekaanvallen te voorkomen. Alcohol en wiet worden door deelnemers vooral gebruikt om in slaap te vallen. Lees hier meer.

Uitval op school en werk
De mentale problemen hebben ook een ander gevolg: 1 op de 3 jongeren zegt dat ze zich in de afgelopen twee jaar afgemeld hebben van school of werk vanwege die problemen. De helft deed dat af en toe, de andere helft regelmatig of voor een langere periode.

Wat opvalt, is dat veel jongeren zeggen dat ze hebben gelogen over de reden voor hun uitval. Hier vertellen ze waarom.

Grote zorgen bij ouders
7 op de 10 ouders maken zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kinderen. Ze zijn bezorgd over de invloed van sociale media, pesten en de druk die op hun kinderen gelegd wordt om te presteren. Maar ook de coronacrisis laat nog steeds zijn sporen na.

Over dit onderzoek
Het onderzoek is in samenwerking met NPO3, 3FM HUMAN en stichting MIND gehouden van 18 tot en met 27 september 2023. Aan het onderzoek deden 28.277 mensen mee, onder wie 1.627 jongeren tussen de 16 en 35 en 3.070 ouders van kinderen tussen de 12 en 25 jaar. Het onderzoek is na weging representatief voor 6 variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Bron: wijzijnmind.nl 

Dit bericht is 1697 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail