Door echt te luisteren eenzaamheid verminderen – De Luisterlijn helpt leren luisteren

Facebooktwitterlinkedinmail

3 oktober 2023 – Wist jij dat echt luisteren kan helpen om gevoelens van eenzaamheid te verminderen? Bij de Luisterlijn weten we maar al te goed dat een luisterend oor een positief effect heeft op de mentale gezondheid van mensen. Dit jaar kan iedereen tijdens de Week tegen Eenzaamheid leren écht te luisteren dankzij de tips van de experts van de Luisterlijn.  

Bijna de helft van alle volwassenen voelt zich eenzaam. Zo komt naar voren uit recente cijfers van het RIVM. Het bieden van een luisterend oor en een contactmoment kunnen deze gevoelens van eenzaamheid verminderen, zo blijkt uit onderzoek van SEOR. De vrijwilligers van de Luisterlijn merken dit positieve effect vrijwel dagelijks. De behoefte aan een (anoniem) luisterend oor is nog steeds groot. In 2022 ontving de Luisterlijn maar liefst 333.937 gesprekken. Veruit de meeste mensen geven aan zich beter te voelen na een gesprek met de Luisterlijn.

Het positieve effect van luisteren

SEOR (een onderzoeksbureau van de Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft in 2022 een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Luisterlijn. Het doel van dit onderzoek was om te achterhalen of mensen door het contact met de Luisterlijn werden geholpen. Wat betreft de gevoelens van eenzaamheid blijkt dat de Luisterlijn een aanwijsbaar positief effect heeft op mensen die bellen of chatten. Voor 69% van de gesprekspartners geldt dat zij zich door het contact minder alleen voelen.

Samen beter luisteren

Door goed te luisteren kun je al iemand helpen zich minder eenzaam te voelen. Bij de Luisterlijn zit een team met ware luisterexperts; zij hebben veel kennis en ervaring in huis. Tijdens deze Week tegen Eenzaamheid wil de Luisterlijn mensen helpen om beter te leren luisteren. De vrijwilligers delen graag hun tips, zodat iedereen een steentje kan bijdragen aan het bestrijden van eenzaamheid. Kijk voor luistertips op de website deluisterlijn.nl.

Aandacht en geduld
De vrijwilligers vormen de drijvende kracht achter de Luisterlijn. Zij zetten zich dag en nacht in om  bellers en chatters hun verhaal te laten doen. De vrijwilligers zijn professioneel getraind en worden begeleid door beroepskrachten van de Luisterlijn. Sommige vrijwilligers doen dit werk al meer dan 30 jaar! Hun drijfveer is dat ze daadwerkelijk mensen kunnen helpen. De gesprekken hebben betekenis, soms groot, een andere keer kleiner. Vrijwilliger Liesbeth: “Het geeft mij hoe dan ook voldoening als iemand lachend afsluit. Hoe lang dat is, weet ik niet. Maar de beller ziet het in ieder geval weer even zitten.” De ultieme luistertip? “Luister met aandacht en geduld, maar probeer het probleem niet op te lossen. En stel goede vragen, die de verteller een nieuw perspectief bieden,” aldus vrijwilliger Anne.

De Week tegen Eenzaamheid
Van donderdag 28 september t/m woensdag 4 oktober is het de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er tijdens deze week extra aandacht voor het thema eenzaamheid en sociaal isolement.

In veel plaatsen zijn er speciale activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. De oproep is: “Kom erbij, ook jij kunt iets doen tegen eenzaamheid.” De Week tegen Eenzaamheid wordt landelijk geïnitieerd vanuit het VWS-programma Eén tegen eenzaamheid. Kijk voor meer informatie op www.weektegeneenzaamheid.nl

Bron: persbericht

Dit bericht is 761 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail