De drie grootste misverstanden over depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

werkloos, depressie

22 juli 2016 – Ondanks het feit dat depressie zoveel voorkomt en zoveel mensen treft zijn er nog steeds misverstanden over deze stemmingsstoornis. Mynd.nu heeft de drie grootste op een rijtje gezet.

Maar liefst 18,7% van de Nederlandse bevolking tot 65 jaar heeft ooit in het leven last gehad van een depressie (Nemesis-2, de Graaf et al., 2010). Bij vrouwen komt een depressie bijna twee keer zoveel voor als bij mannen: 24,3% van de vrouwen heeft in haar leven ooit last gehad van. Bij mannen is dit percentage 13,1%.. Per jaar lijdt 4 tot 10% van de totale westerse bevolking aan een depressie. Maar liefst 15 tot 17% van de totale westerse bevolking heeft ooit in het leven een depressie gehad.

Misverstand #1: Depressie wordt getriggerd door een gebeurtenis of een aantal traumatische gebeurtenissen
Een geliefde verliezen, ontslagen worden, een nationale ramp: veel mensen denken dat er iets moet gebeuren voordat iemand zo diep in de put raakt. De realiteit is dat depressie vaak uit het niets komt opzetten. Als je denkt dat een vriend of geliefde gewoon heel lang een pesthumeur heeft, is het tijd dat te overwegen. Het kan zijn dat diegene worstelt met depressie.

Misverstand #2: Mensen met depressie zijn altijd somber
Veel mensen die nog nooit een depressie hebben ervaren, denken dat het een overweldigend gevoel van somberheid is. In werkelijkheid is depressie een mengelmoes van emoties en fysieke veranderingen in het lichaam. Mensen met een depressie zijn inderdaad somber, maar ze kunnen ook bang, bezorg, apathisch en gespannen zijn naast nog een hele reeks andere gevoelens.

Misverstand #3: Je kan jezelf er overheen zetten
Depressie is een medische aandoening die de chemie in het brein aantast. Het vooral te maken met biologische – en omgevingsfactoren. Veel mensen denken dat je door leuke dingen doen – naar een feestje gaan, een vakantie boeken – vanzelf weer in vrolijk vaarwater terechtkomt. Zo werkt het niet. Depressie is een ziekte die je hele staat van zijn beïnvloedt. Over de griep kun je jezelf ook niet heen zetten.

Bron: mynd.nu / depressie.nl 

Dit bericht is 6617 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail