Hersenscans kunnen helpen bij keuze voor behandeling van depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

25 maart 2017 – Hersenscans zouden medisch specialisten kunnen helpen bij het vaststellen welke behandeling voor patiënten met depressie de beste keus is: therapie of medicatie in de vorm van antidepressiva. Dat blijkt uit onderzoek van Emory University dat werd gepubliceerd in de online editie van American Journal of Psychiatry., zo meldt NU.nl.

Tijdens het onderzoek, genaamd PReDICT, werden twaalf weken lang 344 patiënten met een depressie behandeld met antidepressiva of cognitieve gedragstherapie. Aan het begin van het onderzoek ondergingen de patiënten een MRI hersenscan, die naderhand werd geanalyseerd om te zien of het resultaat van de medicatie of de therapie te wijten was aan de staat van de hersenen voorafgaand aan het onderzoek.

Uit de MRI scans zou blijken dat de mate van functionele verbinding tussen het deel van de hersenen waar emoties verwerkt werden en drie andere delen van het brein gerelateerd waren aan de resultaten van de behandeling.

Vooral patiënten met positieve verbindingen tussen verschillende gedeelten van de hersenen hadden meer kans om te genezen door therapie, terwijl degenen die negatieve of geen verbindingen in hun hersendelen hadden, meer gebaat waren bij antidepressiva.

Verschillende soorten behandelingen
“Geen depressie is hetzelfde en net als verschillende vormen van kanker vragen verschillende vormen van depressie verschillende soorten behandelingen”, zegt professor Helen Mayberg, hoofd van het onderzoek en werkzaam aan de Emory University School of Medicine.

“Door deze scans kunnen we de patiënt de behandeling geven die het beste bij hem of haar past”, aldus Mayberg.

Bron: nu.nl

Dit bericht is 7012 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail