Zelfdoding onder ouderen neemt toe – 113/ANBO komen met factsheet

Facebooktwitterlinkedinmail

22 april 2022 – Ouderen hebben een relatief hoog risico om te overlijden door zelfdoding. Tegelijkertijd is er over zelfdoding bij ouderen nog weinig bekend. In samenwerking met ANBO heeft 113 zelfmoordpreventie de meeste recente kennis op een rij gezet in een factsheet.  Het woord ‘zelfdoding’ wordt gebruikt als synoniem voor zelfmoord of suïcide.

Tot het jaar 2000 daalde het aantal zelfdodingen onder ouderen, maar bleef het een belangrijke risicogroep voor zelfdoding. Sinds het begin van deze eeuw lijkt het aantal zelfdodingen onder ouderen weer toe te nemen. Onder ‘oudere ouderen’ komt zelfdoding relatief vaak voor, met 15,2 zelfdodingen per 100.000 inwoners van tachtig jaar of ouder. Net als op jongere leeftijd, sterven er op latere leeftijd meer mannen dan vrouwen door zelfdoding.

Pogingen tot zelfdoding

Ouderen doen relatief minder vaak pogingen tot zelfdoding dan mensen uit andere leeftijdscategorieën. Van alle mensen die na een niet-fatale poging tot zelfdoding op de spoedeisende hulp behandeld worden, is minder dan 4% ouder dan zeventig jaar. Pogingen tot zelfdoding van ouderen leiden dus vaker tot de dood dan pogingen tot zelfdoding van jongere volwassenen.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat er tegenover één zelfdoding, vijfentwintig niet-fatale pogingen tot zelfdoding staan. Bij ouderen liggen deze aantallen veel dichter bij elkaar. In Europa is geschat dat de verhouding tussen fatale en niet-fatale pogingen tot zelfdoding onder 65-plussers gelijk is aan één staat tot twee.

Maakt u zich zorgen om een oudere in uw omgeving?

– Ouder worden betekent soms dat mensen zelfstandigheid moeten inleveren.

  • Zelfstandigheid inleveren kan voelen als een verlieservaring.
  • Luister en toon begrip.
  • Maak contact. Ga eens op bezoek, of nodig iemand uit voor een kop koffie.
  • Zoek samen naar dingen die nog wél kunnen. Een verre vriend bezoeken lukt misschien niet meer, maar een vaste belafspraak kan wel.

– Veel ouderen voelen zich eenzaam.

  • Ga wat vaker langs, of bel om te vragen hoe het met iemand gaat.
  • Help mee om de ontmoeting met anderen te organiseren. Zoek bijvoorbeeld op internet naar activiteiten in de buurt, en ga er de eerste keer samen naartoe.
  • De meeste mensen – oud en jong – vinden het prettig om zich nuttig te voelen. Veel ouderen helpen graag met een kleine klus, zoals het verzorgen van uw planten of huisdieren tijdens een vakantie.

– Praat over de dood en over zelfdoding. Stel bijvoorbeeld de vraag: “denkt u weleens aan zelfdoding?”

– Zoek samen hulp bij de eigen huisarts of hulpverlener

Download de complete factsheet Zelfdoding en ouderen hier >>

Bron: 113.nl 

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

 

Dit bericht is 3447 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail