Wist je dit al over stress? Feiten en fabels over stress op een rij

Facebooktwitterlinkedinmail

IDALINE-anti-stress-behande

Stress mag dan wel een gevoel zijn dat iedereen in zijn leven al eens ervaren heeft, toch zijn er nog altijd enkele aspecten die nog niet iedereen weet. Daarom zetten we de feiten en fabels over stress nog eens op een rijtje. Ben benieuwd of jij dit allemaal wist?

* Stress is altijd negatief: fout 
Sommige mensen weten misschien al uit eigen ervaring dat deze stelling niet altijd klopt. Stress kan er juist voor zorgen dat je beter presteert omdat je enige druk voelt. Vaak kijken mensen terug op een bepaalde gebeurtenis en beseffen ze het meest geleerd te hebben tijdens stressvolle situaties. Probeer daarom stress altijd om te zetten in een positief gevoel. Als je dat niet doet, kan je heel wat lichamelijke kwaaltjes krijgen.

* Iedereen ervaart stress door de symtomen: fout
Stress beïnvloedt mensen anders. Sommige ervaren spijsverteringsproblemen, terwijl anderen erg hard gaan zweten of vaker naar het toilet moeten. Ook slapeloosheid is een vaak voorkomend gevolg. Enkel wanneer iemand vaak in aanraking komt met stress, kan het moeilijk zijn om de symptomen op te vangen omdat we ze normaliseren. Zo zullen we niet gauw een versnelde ademhaling opmerken, terwijl dat wel aanduidt dat ons lichaam uit balans is.

* Van stress kan je sterven: ja en nee
Van stress zelf zal je niet meteen doodvallen maar aanhoudende stress kan wel levensbedreigend zijn. Zo kunnen bestaande gezondheidsproblemen aanzienlijk toenemen. Niet alleen is er meer kans op hart- en vaatziekten, ook ernstige virale infecties kunnen zich sneller ontwikkelen. Daarbovenop kweken mensen ook vaker ongezonde gewoonten zoals overmatig eten, roken of drinken door stress.

* Mannen en vrouwen gaan anders om met stress: juist
Mannen reageren op een agressievere manier op stress: ze pakken het probleem meestal zo snel mogelijk aan en willen het van de baan helpen. Vrouwen proberen daarentegen zich eerst te verzoenen met de situatie en zoeken pas later een oplossing.

* Stress kan bij iedereen vermeden worden door yoga, massage of een dieet: fout
Net zoals mannen en vrouwen anders reageren op stress, probeert iedereen de symptomen op een andere manier onder controle te krijgen. Wat verlichtend werkt bij iemand, kan voor een andere persoon absoluut geen oplossing bieden. Mensen moeten voor zichzelf uitzoeken wat hen ontspant en helpt te herstellen. Dat kan yoga of een massage zijn maar evengoed regelmatige lichaamsbeweging.

* Alcohol drinken vermindert de symptomen: fout
Drinken op een stressvolle dag kan meer kwaad dan goed doen omdat de effecten door alcohol verergeren. Zwaar drinken verandert de chemie in de hersenen waardoor er meer cortisol vrijkomt. Dat hormoon is betrokken bij de reactie van ons lichaam op stress. Zo kan iemand die alcohol consumeert meer angst voelen in een stressvolle situatie.

* Stress is besmettelijk: juist
Net zoals een verkoudheid kan stress van de ene op de andere persoon overslaan. Meestal gebeurt dat wel onopvallend omdat de meeste mensen te druk bezig zijn om het op te merken. Daarom is het volgens psychologen belangrijk om je eigen stress onder controle te hebben, zodat niet iedereen rondom jou prikkelbaar begint rond te lopen.

Bron: goedgevoel.be

Dit bericht is 27601 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail