Welke behandelingen vergoeden verzekeraars voor de GGZ?

Facebooktwitterlinkedinmail

18 november 2020 – Er kunnen momenten in je leven zijn dat je baat hebt bij psychologische zorg, bijvoorbeeld om psychische klachten te voorkomen of te behandelen. Dit kan zowel om een kort traject als een langer traject gaan. Psychologische zorg valt onder de bredere noemer Geestelijke Gezondheidszorg, afgekort GGZ. Hoe zit het nu met de vergoeding door verzekeraars voor behandelingen door de GGZ?

In dit artikel lees je de belangrijkste informatie over de vergoeding voor deze zorg. Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor psychologische hulp. 

Er zijn enkele voorwaarden aan verbonden, maar als je daaraan voldoet dan wordt de hulp vanuit de basisverzekering vergoed. Wel dien je eigen risico te betalen. In de volgende situaties valt de zorg binnen de basisverzekering:

  • Je bent doorverwezen door de huis- of arboarts of een andere medisch specialist
  • Het gaat om een diagnose die is vastgesteld volgens de DSM V
  • In de verwijsbrief dient duidelijk te staan waarvoor je doorverwezen wordt en om welke hulp het gaat: basis of gespecialiseerde GGZ.
  • De doorverwijzing is binnen 1 jaar gebruikt, want hij is 1 jaar geldig

Hulp die je bij de huisarts gratis kunt krijgen

Wist je dat je bij de huisarts, of een praktijkondersteuner met specialisatie hiervoor, terecht kunt met klachten? Denk dan bijvoorbeeld aan klachten als:

  • slaapproblemen
  • een burn-out
  • relatieproblemen
  • onzekerheid

De huisarts geeft advies en kan eventueel medicatie voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist, zoals een psycholoog of psychiater. Gesprekken bij een huisarts of praktijkondersteuner gaan niet van je eigen risico af en worden gedekt in de basisverzekering.

Neem contact met je verzekeraar op om te informeren hoeveel sessies er in totaal voor vergoeding in aanmerking komen, na het betalen van je eigen risico. Dit is per verzekeraar verschillend. Let hierop bij het zorgverzekering vergelijken.

Welke GGZ-behandeling helpt jou?

Je kunt doorverwezen worden voor generalistische basis GGZ of voor gespecialiseerde GGZ. De eerste vorm is voor mensen met milde klachten. Die door middel van verschillende trajecten waarbij een GGZ-psycholoog, psychiater of psychotherapeut betrokken is, is de behandeling gericht op het verkrijgen van handvatten om deze klachten te verminderen en ermee te leren omgaan.

Heb je ernstige psychische problemen of is er sprake van een instabiele problematiek? Dan wordt je doorverwezen naar gespecialiseerde GGZ. Een depressie of trauma kan bijvoorbeeld reden zijn om naar de gespecialiseerde GGZ door te verwijzen.

Je kunt je aanvullend verzekeren voor psychologische hulp. Vraag goed na bij je zorgverzekering wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Er zijn verschillen tussen zorgverleners onderling. Vraag ook na of de GGZ-instelling die je wilt benaderen voor deze hulp een contract heeft met je zorgverzekeraar. Als er geen contract is, kan dit namelijk ook grote invloed hebben op de eigen kosten die je dient te betalen. Dit is afhankelijk van het type basisverzekering dat je afsluit. Je kunt hier meer lezen over vergoedingen voor GGZ uit je zorgverzekering.

Tenslotte dit: vraag bij de intake bij de GGZ-instelling of er meegedacht kan worden in de financiële kant van de behandeling. Als er bijvoorbeeld 9 sessies vergoed worden als je je eigen risico hebt opgemaakt, kan het fijn zijn als de therapeut je op de hoogte brengt als je de 9e sessie geboekt hebt. Dit voorkomt nare financiële verrassingen achteraf.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3787 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail