Weigering vergoeden afbouwmedicatie door verzekeraars discutabel

Facebooktwitterlinkedinmail

3 oktober 2021 – Stoppen met antidepressiva kan vaak veel goedkoper met behulp van afbouwmedicatie per dag, zo blijkt uit onderzoek van Kassa. Als verzekeraars afbouwen in verpakkingen per dag gaan vergoeden, is dat niet alleen beter voor de patiënt, maar kan het ook veel kosten besparen. Nu willen verzekeraars alleen afbouwen per week vergoeden. Maar dat is volgens hoogleraar psychiatrie Jim van Os geen geschikte optie voor patiënten die moeite hebben met afbouwen.  

Afbouwmedicatie met dagelijkse stappen is op dit moment verkrijgbaar in zogeheten taperingstrips. Dat zijn rollen van zakjes met dagelijkse doseringen.  Jim van Os, hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het UMC Utrecht is betrokken bij het onderzoek naar de taperingstrips. Hij stelt de afbouwen met stappen per week voor veel gebruikers te moeilijk is. Zij krijgen dan mogelijk te maken met onttrekkingsverschijnselen zoals nachtmerries, diarree, anorexia en ervaren elektrische schokken.

Geen wetenschappelijk bewijs

Verzekeraars vergoeden vaak echter alleen afbouwen per week. Dat schema is gebaseerd op wetenschappelijke theorie, maar voor de effectiviteit is geen bewijs. Dat is er wel voor de dagelijkse afbouw met taperingstrips. Hoogleraar Van Os is betrokken bij inmiddels drie gepubliceerde wetenschappelijke onderzoeken naar taperingstrips. Ongeveer 70% van gebruikers van antidepressiva bouwt met die methode succesvol af.

Bekijk hier de uitzending van Kassa>>

Hoogleraren steunen vergoeding afbouw per dag

Van Os heeft een verklaring opgesteld waarmee verzekeraars worden opgeroepen te gaan vergoeden. Deze is door diverse Nederlandse (kern)hoogleraren psychiatrie ondertekend. De verklaring is bedoeld als ondersteuning voor het hoger beroep in een rechtszaak tussen verzekeraar VGZ en de Vereniging Afbouwmedicatie, dat op 5 oktober dient.

Verzekeraars kunnen juist besparen

Afbouwen per dag met paroxetine is met 121,98 euro nu al goedkoper dan afbouwen per week voor 138,59 euro. Dat blijkt uit berekeningen van Kassa. De prijzen voor citalopram zijn ongeveer gelijk. Bij venlafaxine ligt de prijs voor dagelijkse afbouw tussen die van de twee aanbieders van afbouwen per week. Voor fluvoxamine en sertraline ligt de prijs van afbouwen per dag hoger.

Maar de leverancier van taperingstrips voor afbouw per dag wijst erop dat als verzekeraars een contract zouden afsluiten, de apotheek de producten veel goedkoper zou kunnen leveren. Extra kosten voor boekhouding, betalingsherinneringen en klanten die niet betalen, zouden dan vervallen. De prijsopgaven voor gecontracteerde vergoede medicatie, die Kassa in handen heeft, blijken concurrerend of veel goedkoper te zijn dan de prijzen die verzekeraars nu wel bereid zijn te betalen voor afbouwmedicatie per week.

Verzekeraars blijven vergoeding weigeren

Ondanks dat er meer bewijs is voor de effectiviteit van afbouwen per dag en de prijzen daarvan niet per se hoger liggen dan voor afbouw per week, blijven verzekeraars vinden dat het geen rationele farmacotherapie is. Dat blijkt uit reacties van VGZ en Menzis. VGZ geeft in haar reactie echter aan in afwachting van de hoger beroepszaak vergoeding enkel af te wijzen vanwege de prijs. Als op dit moment declaraties worden ingediend voor afbouwmedicatie per dag, die goedkoper zijn dan afbouwen per week, komen deze vooralsnog toch voor vergoeding in aanmerking. Lees de volledige reactie van Menzis hier en de reactie van VGZ hier.

Prijzen en berekeningen

Taperingstrips voor afbouw van antidepressiva per dag worden in Nederland alleen geleverd door de Regenboog (R) apotheek. Afbouwmedicatie in stappen per week worden geleverd door de Centrale Bereidingsapotheek Nederland (C) en de Transvaal Apotheek (T). De Transvaal apotheek levert op dit moment echter enkel afbouwdoseringen voor venlafaxine.

Overzicht

Kassa heeft de prijzen voor afbouw per week berekend op basis van informatie van de site medicijnkosten.nl van Zorginstituut Nederland. De prijzen van taperingstrips voor afbouw per dag voor een periode van 56 dagen staan daar niet. Deze zijn gebaseerd op prijsopgaven van de Regenboog apotheek. Hier lees je de uitgangspunten voor de berekening van de prijzen van de afbouwmedicatie per week.

Bron en video : bnnvara.nl/kassa

Dit bericht is 2113 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail