Publicatie nieuw onderzoek over taperingstrips bij afbouwen antidepressiva

Facebooktwitterlinkedinmail

28 augustus 2021 – Gisteren is het derde onderzoek, waarbij gekeken wordt naar effectiviteit van ‘hyperbole afbouw’ m.b.v. taperingstrips, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Therapeutic Advances in Psychopharmacology’.  Prof. dr. Jim van Os van het UMCU refereerde er al aan in de uitzending van Zembla van 15 april jl.  De uitkomsten zijn positief; 70% van de gebruikers van afbouwmedicatie in taperingstrips blijken verantwoord van hun antidepressiva af te kunnen komen.

De patient als belangrijkste maatstaf bij het afbouwen van antidepressiva; dat is de kern van het vandaag gepubliceerde onderzoek in Therapeutic Advances in Psychopharmacology. Het is het derde in een rij onderzoeken waarbij gekeken werd naar de effectiviteit van afbouwmedicatie in taperingstrips. 70% van de gebruikers hebben geprofiteerd van hetgeen afbouwen m.b.v.  taperingstrips bijzonder maakt; namelijk de mogelijkheid om niet schoksgewijs, maar heel geleidelijk te kunnen afbouwen. Naarmate de eindstreep dichterbij komt, worden de stapjes steeds kleiner (hyperbole afbouw).

Veel patienten die ooit probeerden af te bouwen, hebben het aan den lijve ondervonden en de Vereniging Afbouwmedicatie krijgt er dagelijks e-mails over; de laatste loodjes van het afbouwen wegen het zwaarst. Verklaarbaar door de relatief grote impact op de receptorbezetting van de laagste doseerstappen.

In de praktijk betekent dit vaak een struikelblok; de laagst geregistreerde doseringen zijn veelal te hoog om in één keer naar de 0 mg te stappen. Voor het bekende paroxetine is dat 10 mg en daarom zijn er taperingstrips beschikbaar met doseringen tot wel 0.1 mg.

Dat lagere doseringen nodig zijn is eigenlijk oud nieuws, want een producent (GSK) van paroxetine gaf het in 2005 zelf al aan in een rapport; voor veilige afbouw moeten ‘sterkten voorhanden zijn om afbouw mogelijk te maken’. Let op: van de vloeibare versie is 5 ml (10 mg) de laagst gevalideerde dosis volgens de fabrikant.

Meer dan zes jaar is het al mogelijk om patienten naar deze inzichten en ervaringen te behandelen met behulp van afbouwmedicatie in taperingstrips. Sindsdien leren we elke dag meer over hoe je verantwoord kunt stoppen met antidepressiva. Kennis waar patienten direct profijt van hebben. Wat hebben patienten en behandelaars aan conclusies van onderzoeken die nog eens zes jaar op zich laten wachten?

Luistertip; de podcast over dit onderzoek op Mad in America.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3877 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail