Risico op zelfmoord bij mantelzorgers van psychiatrische patiënten

Facebooktwitterlinkedinmail

3 oktober 2021 – Hoewel suïcidale gedachten verband lijken te houden met zowel de zorglast als alexithymie (het onvermogen om emoties te begrijpen of te verwoorden) is er in de literatuur geen onderzoek naar de correlatie tussen deze factoren en de suïcidekans bij mantelzorgers van psychiatrische patiënten.

In deze studie was het doel om de zelfmoordkans bij de primaire mantelzorgers van psychiatrische patiënten te bepalen en om de effecten van zorglast, alexithymie en enkele risicofactoren op de zelfmoordkans te evalueren.

Dit onderzoek  werd uitgevoerd met 262 mantelzorgers tussen februari 2019 en december 2019. Gegevens werden verzameld met het persoonlijke informatieformulier, Suicide Probability Scale, Zarit Burden Interview, Toronto Alexithymia Scale.

Resultaten 

De gemiddelde score die de mantelzorger behaalde met de Suicide Probability Scale was 79,75 ± 59,29, en 17,9% van hen liep risico op zelfmoord. Ook was de zelfmoordkans van mantelzorgers gerelateerd aan variabelen zoals het geslacht van de mantelzorger, economische status, aanwezigheid van een ziekte, duur van de zorg en het opleidingsniveau van de patiënt, psychiatrische diagnose, duur van de ziekte, aanwezigheid van lichamelijke ziekte, therapietrouw. Bovendien waren de belasting van de mantelzorgers en de niveaus van alexithymie significant geassocieerd met de zelfmoordkans van de deelnemende mantelzorgers.

Deze studie toont aan dat ongeveer één op de vijf mantelzorgers het risico liep om zelfmoord te plegen. Daarom moeten door zorgaanbieders gemeenschapsgerichte interventiestrategieën ter ondersteuning van mantelzorgers  worden ontwikkeld en aangeboden.

Samengevat

  • Mantelzorgers van psychiatrische patiënten ervaren psychische problemen en een hoge zorglast.
  • Alexithymie (het onvermogen om emoties te begrijpen of te verwoorden) is een factor die in verband wordt gebracht met psychische stoornissen, die het risico op zelfmoord vergroten.
  • Zelfmoordgedachten lijken verband te houden met zorglast en alexithymie, maar er is weinig bekend over het suïciderisico bij mantelzorgers.
  • Er moeten  gemeenschapsgerichte interventiestrategieën worden  ontwikkeld om mantelzorgers  te ondersteunen.

Bron: psychiatricnursing.org

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 2591 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail