Weer geknoei met declaraties in de ggz

Facebooktwitterlinkedinmail

declaraties

28 december 2015 – Een psychologenpraktijk in Katwijk heeft voor zeker 200 uur gedeclareerd bij zorgverzekeraars op naam van een psychiater die deze uren nooit heeft gemaakt. Volgens de psychiater zelf heeft hij veel van de patiënten zelfs nooit gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van accountantsfirma PricewaterhouseCoopers (PwC) waar de NOS kennis van heeft genomen. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft naar de kwestie gekeken. Na een conflict binnen de psychologenpraktijk was van verschillende zijden bij de NZa melding gedaan van fraude, zo meldt de nos.

De kwestie staat niet op zich: de laatste cijfers van de zorgverzekeraars laten zien dat er in de geestelijke gezondheidszorg relatief veel fraude wordt vastgesteld. Alleen bij de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) ging er vorig jaar nog meer aantoonbaar mis. De NZa greep dit jaar al verschillende malen in.

Terugbetalen

De freelance psychiater in Katwijk werkte maar een beperkt aantal uren per maand voor de psychologenpraktijk. Maar in dossiers werd hij zonder dat hij het wist opgevoerd als hoofdbehandelaar van honderden patiënten. De praktijk declareerde de behandelingen bij de verzekeraars via de grotere ggz-instelling Lelie Zorggroep.

PwC concludeerde eerder deze maand dat de Lelie Zorggroep voor 187.000 euro verkeerd heeft gedeclareerd. De instelling betaalt dat bedrag terug aan de verzekeraars. De NZa laat weten de conclusies met de Lelie Zorggroep te hebben besproken en de terugbetalingsregeling bij de verzekeraar te hebben gecheckt.

De NZa neemt geen verdere maatregelen tegen Lelie omdat de instelling “adequaat” heeft gereageerd op de meldingen van foutieve declaraties. Onder meer door PwC te vragen de kwestie te onderzoeken, de interne organisatie aan te passen en het teveel gedeclareerde terug te betalen. De NZa wil niet zeggen of er ook stappen worden ondernomen tegen de Katwijkse praktijk.

Fraude

De psychiater bij de kwestie in Katwijk is geschokt over wat hij “regelrechte fraude” noemt. “De praktijk lijkt honderdduizenden euro’s te hebben gedeclareerd door mijn naam te misbruiken voor het stellen van diagnoses en voor behandelingen waar ik niets van weet. Ik ben daar echt van geschrokken. Mijn angst is dat er bijvoorbeeld uit een behandeling waar ik niet verantwoordelijk voor ben een suïcide voortkomt. En er dan mijn kant op wordt gekeken, terwijl ik nog nooit van de patiënt in kwestie heb gehoord.”

De eigenaar van de psychologenpraktijk reageert niet op verzoeken om commentaar. In het PwC-rapport erkent hij dat er zaken administratief zijn misgegaan, maar stelt hij dat dit niet aan hem ligt. Zo zou de Lelie Zorggroep hem hebben opgedragen de psychiater in bepaalde dossiers te schrijven, zodat die gedeclareerd konden worden.  De Lelie Zorggroep wil niet op deze specifieke zaak ingaan. “Maar in algemeenheid: we zullen nooit iemand vragen een werkwijze te hanteren die in strijd is met de regels.”

Lees verder en bekijk de video’s op nos.nl 

 

 

Dit bericht is 2676 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail