Niemand wil verhoging eigen risico, toch wordt eigen risico verhoogd

Facebooktwitterlinkedinmail

13 september 2017 – Edith Schippers heeft aangegeven dat de verhoging van het eigen risico ‘praktisch onafwendbaar’ is. Volgens de minister van Volksgezondheid is er eigenlijk nu al niets meer aan te doen, zo meldt joop.bnnvara.nl

Als er niets gebeurt gaat het eigen risico jaarlijks automatisch omhoog, in verhouding tot de verwachte extra uitgaven in de zorg. Om de verhoging te voorkomen moet er een nieuwe wet ingediend worden, of de bestaande zorgverzekeringswet aangepast worden door een nieuw kabinet. Dit is volgens Schippers helemaal niet zo ingewikkeld, alleen moet het vóór 1 oktober gebeuren. ‘Voor 1 oktober nog iets veranderen is eigenlijk al lastig. Na 1 oktober is onhaalbaar’ aldus Schippers.

Als het bedrag dat mensen zelf aan zorgkosten moeten betalen niet voor 1 oktober duidelijk is, komen verzekeraars in de knel met hun polissen voor 2018. Dit zou tot chaos leiden voor verzekeraars en verzekerden. ‘Dan moet er heel veel geschoven worden met geld. Dat is eigenlijk niet te doen.’ Daarom zullen miljoenen Nederlanders maar moeten gaan schuiven met geld om het eigen risico te betalen

Nog geen half jaar geleden beloofden vrijwel álle politici in hun verkiezingscampagnes dat ze het eigen risico wilden verlagen, af wilde schaffen, of de gevolgen van eigen risico wilden verzachten. Alleen, u raad het al, de VVD wilde het eigen risico houden zoals het is.

Gisteren probeerde een ‘brede coalitie’ van partijen, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Denk, PVV en 50Plus, allemaal de verhoging tegen te gaan. Het probleem is alleen, dat ze samen niet genoeg stemmen hebben.

Alleen wanneer de ChristenUnie of het CDA zich bij deze coalitie aan zou sluiten zou hij zin hebben. Beide christelijke partijen hebben tijdens de verkiezingen sier gemaakt met beloftes om het eigen risico te verlagen. Zij willen echter het eigen risico liever regelen via het regeerakkoord van een nieuw kabinet.

De kans dat dat kabinet er al zit voor 1 oktober, en in staat is op tijd de zorgverzekeringswet aan te passen is vrijwel nihil.

Bron: joop.bnnvara.nl

Het Zorgverzekering Informatie Centrum heeft onderzoek gedaan naar het eigen risico. Ze  hebben daarbij een overzicht samengesteld met, per politieke partij, de plannen voor het eigen risico. Zie https://www.zorgverzekering.org/eigen-risico-onderzoek/#standpunten

Dit bericht is 2939 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail