Wat is het grootste misverstand over psychotherapie?

Facebooktwitterlinkedinmail

21 februari 2020 – We verwachten te veel van psychotherapie, stelt arts en systeemtherapeut Flip Jan van Oenen in zijn boek Het misverstand psychotherapie . “Het doel moet niet zijn om te veranderen, maar om pijn te leren verdragen.”  Nu.nl ging met van Oenen in gesprek en vroeg hem welk misverstand er bestaat over psychotherapie? 

Van Oenen : “Het grootste misverstand is dat psychotherapie een universeel redmiddel is waarmee je grote en ingrijpende verandering teweeg kan brengen. Maar het effect is veel bescheidener dan vaak wordt gedacht. Een ander misverstand is dat we nu meer inzicht hebben in de werking van psychotherapie dan zestig jaar geleden.

Ook dat is niet waar. En ten slotte verschijnen er steeds nieuwe therapievormen die betere resultaten claimen, maar op het moment dat dit wetenschappelijk getoetst wordt, blijkt dat niet te kloppen.”

  Hoe is die grote behoefte aan psychische hulp verklaren?

“Er is altijd psychisch lijden geweest en dat zal er ook altijd blijven. Maar doordat wij als geestelijke gezondheidszorg de suggestie wekken dat we dit lijden steeds beter kunnen oplossen, jagen we de vraag steeds verder aan.”

Hoe kunnen we dit ‘misverstand’ ophelderen?

“Door als ggz-instelling goed te informeren en bij aanvang van behandeling aan te geven dat iemand geen wonderen moet verwachten. Op dit moment heerst het idee dat je door therapie kan en moet veranderen. Ik vind dat het veel meer over het leren verdragen van je lijden moet gaan. Daar kan een therapeut bij helpen. Slechts een klein percentage van de mensen verandert daadwerkelijk door therapie. Overigens kun je ook zeggen dat leren verdragen van pijn op zichzelf al een grote verandering is.”….

Lees het gehele artikel op NU.nl

 

Dit bericht is 3578 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail