Een rookvrije GGZ: tips en ervaringen uit de praktijk

Facebooktwitterlinkedinmail

21 februari 2020 – GGZ Nederland heeft samen met ruim 70 maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord ondertekend. Afspraak: in 2025 zijn alle ggz-instellingen die bij GGZ Nederland zijn aangesloten, rookvrij. Een ambitieuze doelstelling, waar nu veel zorgorganisaties hard aan werken.

Jaarlijks sterven in Nederland meer dan 20.000 mensen door roken of meeroken. Daarmee is roken een van de grootste veroorzakers van ziektes in ons land. De Rijksoverheid heeft daarom een Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan afspraken tussen meer dan 70 verschillende organisaties in Nederland. Dit akkoord pakt roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren. Het doel is: een rookvrije generatie in 2040.

GGZ Nederland is een van de ondertekenaars van het Nationaal Preventieakkoord. Een onderdeel van het akkoord is de afspraak om in 2030 de hele zorg rookvrij te hebben. GGZ Nederland gaat daarbij de uitdaging aan: in 2025 zijn alle, bij GGZ Nederland aangesloten ggz-instellingen rookvrij.

Eind 2019 is een groot deel van de organisaties goed bezig met het realiseren van een rookvrij woon-, werk- en behandelklimaat. Het belang van een rookvrij beleid wordt steeds meer herkend in de ggz.

In dit e-magazine zijn zeven personen aan het woord die allemaal hun eigen visie hebben op een rookvrije zorg en/of ggz.

Wat werkt wel en wat werkt niet?

Een rookvrij werk- en behandelklimaat betekent iets voor zowel cliënten als medewerkers en kan soms een gevoelig onderwerp zijn. Dan is het fijn om tips en ervaringen van collega’s te lezen en inspiratie op te doen. In het e-magazine ‘Rookvrije GGZ vindt u deze ervaringen en leest u wat voor hen wel, en wat niét werkte. Onder andere van Anton van Balkom.

Hij is aanjager van rookvrije zorg bij GGZ Nederland en Verslavingskunde Nederland. Hij helpt organisaties bij het opzetten en implementeren van rookvrij beleid. In het e-magazine deelt hij zijn ervaringen en tips. Daarnaast zijn er nog zes andere professionals aan het woord, die ieder ervaring hebben met het realiseren van een rookvrije werk- en behandelcultuur.

Het e-magazine Rookvrije GGZ vindt u hier

Dit bericht is 6289 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail