6 februari 2024 – De getrainde VU-masterstudenten gaven een kortdurende oplossingsgerichte therapie in de natuur, binnen of in de stad.
Een eenmalige kortdurende oplossingsgericht therapie (KOT-sessie) gegeven door getrainde master- studenten klinische psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), binnen of al wandelend in de stad of natuur kan mentale gezondheidsproblemen, depressieve symptomen en uitstelgedrag verminderen en zelfeffectiviteit onder gezonde studenten verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van VU-onderzoekers Jolanda Maas, Djordje Basic en Nicole van den Bogerd. De resultaten zijn gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychotherapie.
Maas: “Uit de resultaten blijkt dat studenten twee weken na de oplossingsgerichte therapie sessie een beter welzijn rapporteerden dan een dag voor de sessie. Aansluitend op eerder onderzoek vonden we dat een sessie in de natuurlijke omgeving op dezelfde manier kan bijdragen aan het welzijn van studenten als een sessie binnen of in een stedelijke omgeving.”
Voor veel studenten is de studententijd een tijd van kansen, maar studenten zijn ook vatbaar voor het ontwikkelen van een psychische stoornis en hebben last van uitstelgedrag, perfectionisme, testangst en stress. Maas: “Preventie en vroege behandeling van psychische problemen is belangrijk omdat 75 procent van de levenslange psychische stoornissen ontstaat vóór de leeftijd van 25 jaar en behandelresultaten beter zijn als psychische problemen vroeger worden behandeld. Bovendien heeft het hebben van psychische problemen een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van studenten en op het economisch, sociaal en psychisch functioneren op latere leeftijd.”
Therapie in drie omgevingen
Het aanbieden van de KOT-sessie aan gezonde studenten, maar ook aan studenten die wellicht hulp nodig hebben maar geen officiële hulp willen, kan waardevol zijn en kan in verschillende omgevingen worden aangeboden. Bijvoorbeeld buiten in de natuur met als bijkomend voor voordeel dat studenten dan ook meteen beweging krijgen. Maas: “Ondanks dat we in dit onderzoek ontdekte dat extra therapievoordelen van een sessie in de natuur ontbraken, kan het toch waardevol zijn om de sessie in de natuur aan te bieden omdat studenten de natuurlijke omgeving aantrekkelijker vonden en als meer herstellend ervoeren. Bovendien kan dit mogelijk studenten aantrekken die een sessie in een andere omgeving, zoals een binnenruimte of in de stad minder aantrekkelijk vinden.”
Getrainde master studenten
Zeventien masterstudenten klinische psychologie van de VU zijn opgeleid tot therapeut via een driedaagse workshop verzorgd door twee BIG-geregistreerde gz-psychologen van De Buitenpsychologen, een organisatie met expertise in oplossingsgerichte therapie en natuur. “In de workshop leerden de masterstudenten over natuurtherapie en leerden ze specifieke oplossingsgerichte vaardigheden zoals het beginnen van de sessie met de cliënt op zijn gemak te stellen, het uitleggen van het sessiedoel, samenvatten, inzoomen, positieve fases creëren, tijd bijhouden en de wondervraagtechniek. Ze werden ook getraind in het werken volgens het vooraf opgestelde script”, aldus Maas.
Deelnemers onderzoek
De deelnemende studenten (hbo/wo) zijn geworven via een gelegenheidssteekproef door middel van flyeren op de VU-campus, het benaderen van vrienden en bekenden en het geven van korte wervingspraatjes tijdens colleges. Uiteindelijk hebben 257 studenten deelgenomen aan de sessies, waarvan 87 studenten die de sessie binnen ontvingen, 77 studenten in een natuurlijke en 93 in een stedelijke omgeving.
Bron: vu.nl
Dit bericht is 1100 keer gelezen.