Wachttijden voor GGZ-instellingen met name in jeugdzorg te lang

Facebooktwitterlinkedinmail

19 mei 2017 – Bij zo’n 45 procent van alle GGZ-instellingen in Nederland zijn de wachttijden veel te lang, vooral in de jeugdzorg, zo meldt NU.nl.

Kinderen en jongeren tot achttien jaar met angstklachten, een depressie of andere psychische stoornissen moeten gemiddeld zes weken wachten op een eerste intakegesprek. Volgens de regels mag dat niet langer dan vier weken zijn.

Volwassenen moeten gemiddeld vijf weken wachten, blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau MediQuest. Het kortst wachten mensen bij de verslavingszorg. Bij ruim 80 procent van de instellingen is de wachttijd binnen de norm. Gemiddeld moeten mensen met verslavingsproblemen drie weken wachten voordat ze terechtkunnen.

Volgens de onderzoekers neemt 4 procent van de GGZ-instellingen geen nieuwe patiënten aan als gevolg van de te lange wachtlijsten.

Klachten
“Ondanks de ruime, door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), gestelde maximale wachttijd van vier weken voor een intakegesprek, wordt deze veelvuldig overschreden. Voor wie geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, is het dus niet vanzelfsprekend dat hij deze ook tijdig ontvangt. Kortere wachttijden kunnen verergering van de klachten en problematiek van een patiënt voorkomen”, aldus de onderzoekers.

MediQuest nam meer dan duizend locaties van GGZ-instellingen onder de loep voor het onderzoek.

Bron; nu.nl

Dit bericht is 3105 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail