Gemeenten vergoeden onbewezen therapie in de jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

23 september 2021. – Veel te veel tijd en geld in de jeugdzorg gaan op aan formulieren invullen en verslagen maken. Dat liet KRO NCRV Pointer zien in hun uitzending over de paarse krokodil in de jeugdzorg. Maar doorgeslagen bureaucratie lijkt niet het enige probleem.Een Groningse hoogleraar meldde zich bij Pointer, ze maakt zich zorgen over de vergoeding van onbewezen zweverige therapieën door gemeenten. Is er hier sprake van een misstand?

Een jaar of tien geleden begon ze kritiek te uiten op het geven van medicijnen aan (te) drukke kinderen. De Groningse hoogleraar Laura Batstra wilde daarmee aankaarten dat we druk gedrag bij kinderen veel te makkelijk het label ADHD geven en veel te makkelijk medicijnen voorschrijven om dat gedrag de kop in te drukken. Batstra is al jaren een criticaster van hoe we in de jeugdzorg omgaan met kinderen die nét wat anders zijn dan het gemiddelde kind. Als Batstra ziet dat Pointer onderzoek doet naar hoe gemeenten hun jeugdzorggeld besteden, besluit ze contact met ons op te nemen en vinden we een bezorgde mail in onze inbox.

Onbewezen therapie
Batstra krabt zich namelijk achter de oren over de vormen van jeugdzorg die in haar woonplaats Groningen worden vergoed. Een paar maanden geleden kwam zij erachter dat de gemeente een zorgaanbieder betaalt voor therapieën die volgens Batstra ‘pure kwakzalverij’ zijn. Batstra: “Dan heb ik het bijvoorbeeld over ‘Access Bars’-therapie, waarbij ‘energiepunten’ op het hoofd worden gemasseerd. Of de ‘CREF-methode’, waarbij problemen van een kind die nu spelen, worden toegeschreven aan hechtingsproblematiek die soms zelfs voor de geboorte al is ontstaan. De behandelaar zou dit, met behulp van paarden en de inzet van hypnose, kunnen rechtzetten. Waardoor zelfs adhd en autisme als sneeuw voor de zon verdwijnen.” Het zijn therapieën waar volgens Batstra geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat, gebaseerd op ‘wankele zweverige theorieën’. “Tóch betaalt de gemeente ervoor.”

Oproep 
Zijn de zorgen van Batstra terecht of niet? Kan het inzetten van onbewezen therapieën in de jeugdzorg een meerwaarde hebben, of horen ze per definitie niet in de jeugdzorg thuis? En hebben gemeenten jeugdzorgaanbieders die dit aanbieden wel goed in beeld? Het onderzoek van Pointer naar onbewezen therapie in de jeugdzorg staat op het startpunt. Ze kunnen jouw input goed gebruiken. Heb jij of heeft jouw kind ervaring met therapieën zoals Access Bars of CREF, en kun je ons vertellen wat dat inhoudt en in hoeverre het voor jou zinvol is? Of heb jij hier vanuit jouw gemeente ervaring mee, bijvoorbeeld als jeugdzorgmedewerker?

Deel je verhaal met Pointer >>

Bron: pointer.kro-ncrv.nl 

Dit bericht is 3343 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail