Vrouwen leven vaker met angst en depressie na hartstilstand dan mannen

Facebooktwitterlinkedinmail

10 juli 2024  – Elk jaar worden in Europa ongeveer 350.000 mensen getroffen door een plotse hartstilstand, waarvan minder dan 20% dit buiten het ziekenhuis overleeft. Onderzoek van Amsterdam UMC laat zien dat vrouwen na deze gebeurtenis vaker te maken krijgen met angst en depressieve klachten. Dat duidt erop dat vooral vrouwen mentale ondersteuning kunnen gebruiken na een hartstilstand. De resultaten van deze studie zijn vandaag gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality & Outcomes.

Om de gevolgen in de 5 jaar na een hartstilstand te kunnen bepalen, hebben de onderzoekers naar veel factoren gekeken. Het meest opvallend was een stijging van 50% in het aantal recepten voor antidepressiva bij vrouwen, in het eerste jaar nadat zij een met deze gebeurtenis te maken hadden gekregen. Deze stijging nam vervolgens af tot ongeveer 20% na 5 jaar. Bij mannelijke overlevenden van een hartstilstand kwam de stijging in het aantal recepten voor antidepressiva niet terug.

Het meest opvallend was een stijging van 50% in het aantal recepten voor antidepressiva bij vrouwen. 

Robin Smits, onderzoeker bij Amsterdam Public Health: “Hoewel we meer onderzoek moeten doen om precies te begrijpen waarom er een stijging is in het aantal voorgeschreven recepten antidepressiva bij vrouwen na een hartstilstand, laat dit resultaat ons wel zien dat vooral vrouwen achteraf goede psychische ondersteuning nodig hebben .”

Terugkeer arbeidsmarkt moeilijk
De onderzoeksgroep analyseerde de sociaaleconomische gegevens van 1.250 personen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar, die in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand kregen en dit overleefden. Naast de genoemde veranderingen in de geestelijke gezondheid, keken de onderzoekers ook naar economische trends die bij deze groep mensen spelen – net als in de algemene bevolking vanaf 50 jaar. “Uit het onderzoek kwamen significante dalingen in arbeidsparticipatie en dus in inkomen naar voren. Ook wordt er na een hartstilstand vaker een ander lid uit het gezin de hoofdverdiener. Dit suggereert dat het voor werkenden moeilijk is om na een deze gebeurtenis terug te keren op de arbeidsmarkt.” zegt Smits.

Overlevingskans na hartstilstand
De onderzoeksgroep van Amsterdam UMC heeft samen met partners van de Universiteit van Kopenhagen ook onderzoek gedaan naar de overlevingskansen na een hartstilstand. Uit dit onderzoek, dat begin juni werd gepubliceerd, bleek dat vrouwen na de stilstand van hun hart een hogere kans hadden om langer te leven. “Door deze twee bevindingen te combineren, zien we dat de gevolgen van een hartstilstand verschillen, afhankelijk van het geslacht. Terwijl vrouwen meer kans hebben om langer te leven, hebben ze ook meer kans op psychische problemen na een hartstilstand,” besluit Smits.

Lees het hele wetenschappelijke artikel in Circulation: Cardiovascular Quality & Outcomes.

Bron: amsterdamumc.org

Dit bericht is 421 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail