Eliminatiedieet niet effectiever dan gezonde voeding voor kinderen met ADHD 

Facebooktwitterlinkedinmail

10 juli 2024 – Een eliminatiedieet is niet beter in het verminderen van ADHD problemen bij 5-12 jarige kinderen na één jaar behandeling in vergelijking met een gezond dieet gebaseerd op de richtlijnen goede voeding. Dit blijkt uit het TRACE onderzoek, uitgevoerd door Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie in samenwerking met het RIVM en met diëtisten gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid. 

In het eliminatiedieet zijn alle voedselallergenen en triggers zoals koemelk, gluten en kunstmatige kleurstoffen zoveel mogelijk verwijderd. Onder de 84 kinderen die startten met het eliminatiedieet had 47% vermindering van ADHD problemen na 1 jaar. Voor de 81 kinderen die startten met het gezonde dieet was dit 64%. Een gezonde voeding lijkt dus zelfs beter te werken en bleek beter vol te houden op de lange termijn vergelijken een eliminatiedieet.  Aan het TRACE onderzoek deden ook 58 kinderen mee die gebruikelijke zorg kregen (voorlichting, ouderbegeleiding of medicatie) maar geen dieet. Voor 58% van hen was deze zorg effectief in het verminderen van ADHD problemen na 1 jaar.

Na één jaar minder medicatiegebruik en een gezonder voedingspatroon bij kinderen die startten met het gezonde dieet

Voor het merendeel van de kinderen die startten met het gezonde dieet is dit op de lange termijn niet voldoende om hun ADHD problemen te verminderen. Zo kreeg 41% van deze kinderen naast een dieet ook ADHD medicatie voorgeschreven. Dit is minder dan de kinderen die direct startten met gebruikelijke zorg en geen dieet. Van hen gebruikt 78% na één jaar ADHD medicatie. Bovendien eten de kinderen die startten met het gezonde dieet na een jaar meer vezels en minder suiker, vergeleken met de kinderen die startten met gebruikelijke zorg.

Conclusie en aanbevelingen voor de praktijk

Voor ouders die geïnteresseerd zijn in een dieetbehandeling voor hun kind met ADHD, lijkt het starten met een gezonde voeding een betere optie dan het eliminatiedieet. Voor het aanpassen van het voedingspatroon is begeleiding van een diëtist noodzakelijk. Belangrijke factoren voor het slagen hiervan zijn, onder andere, een jongere leeftijd van het kind en voldoende draagkracht bij ouders. Er is meer onderzoek nodig naar het toepassen van een dieetbehandeling binnen de kinder- en jeugd GGZ.

TRACE- onderzoek

Al lang bestaat het vermoeden dat er een verband is tussen voeding en druk gedrag. Ouders vinden soms dat hun kind een stuk drukker wordt na het eten van voeding waarin veel kleurstoffen zitten zoals snoep, chips of pudding. Ook is er steeds meer vraag naar de behandeling van ADHD zonder medicijnen. Daarom is in 2015 het TRACE-onderzoek gestart. In totaal deden 223 kinderen mee in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar Deze studie is gefinancierd vanuit het EU- onderzoeksproject Eat2beNICE en door het ministerie van VWS.

De resultaten zijn op 08-07-2024 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Child Psychology and Psychiatry Advances. Zie: http://doi.org/10.1002/jcv2.12257

Bron: persbericht

Dit bericht is 665 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail