31 oktober 2019 – Wethouder Simone Kukenheim uit Amsterdam: “Mentale gezondheid en veerkracht zijn essentiële voorwaarden om gezond te leven en gezond op te groeien. Het leven in de stad en opgroeien in deze stad is prachtig en boeiend. Daarbij moeten wij ook oog hebben voor de druk die dit met zich mee kan brengen. Door vroeg te investeren in mentale weerbaarheid en meer te doen aan preventie kunnen we werken aan een mentaal gezonde stad.
“In ieders leven komen tegenslagen en zijn er ups en downs; om daarmee om te gaan is veerkracht onontbeerlijk. Hoe goed is het om daar op jonge leeftijd al in te investeren en manieren te ontwikkelen (ook creatief) om sterk in het leven te staan en elkaar daarin te steunen?
Het betekent ook dat, áls het nodig is, iemand signalen oppakt om er op tijd bij te zijn en hulp te vragen. Zodat we erger kunnen voorkomen. Zeker bij jongeren is dit zo belangrijk. Dat heeft een leven lang impact!”
Wat kan de stad daarin doen en betekenen?
“Vooral er samen de schouders onder zetten! Sinds enige tijd zijn we een nieuwe sociale beweging gestart voor de mentale gezondheid van alle Amsterdammers. Deze wordt tot nu toe met veel enthousiasme en energie omarmd.”
Deze beweging met de werknaam Thrive Amsterdam Mentaal Gezond moedigt Amsterdammers, organisaties en initiatieven van harte aan om mentale gezondheid te bevorderen en gezamenlijk schouders te zetten onder de preventie ervan. Via deze beweging komen Amsterdammers en organisaties, (onderzoeks)kennis en ervaring bij elkaar. Van lokaal tot internationaal want we wisselen uit met allerlei wereldsteden.
Aanjagers
Simone: “Als wethouder ben ik graag één van de aanjagers van deze beweging. En we doen dit samen met de GGZ organisaties, cliëntenbelang, ELAA, SIGRA, UMC Amsterdam, allerlei ervaringsdeskundigen, onderzoeksinstellingen en vele anderen. Juist gezamenlijk commitment is een belangrijke eerste stap. Want mentale gezondheid is een zaak van ons allemaal.”
Veel te doen
De komende tijd richt Thrive Amsterdam Mentaal Gezond zich erop om meer en meer partijen te betrekken; kennis te delen, te leren van ervaringen, het onderwerp te agenderen en ieder aan te moedigen mee te doen. Woensdag 16 oktober is er een bijeenkomst met jongeren en jongerenwerkers over mentale gezondheid. In november met Amsterdammers met diverse internationale achtergronden. Ook nodigt Thrive van harte Amsterdamse werkgevers uit om mee te denken.
“Er is veel te doen én we moeten met elkaar nog veel leren, onderzoeken en ontwikkelen. Begin volgend jaar wil ik een Werkagenda presenteren hoe we dat gaan aanpakken!”
Meer weten? Kijk op website van Thrive Amsterdam Mentaal Gezond
Bron: ggd.amsterdam.nl
Dit bericht is 3296 keer gelezen.