Première documentaire en theaterstuk door en over tbs’ers

Facebooktwitterlinkedinmail

11 september 2020 – De tbs-patiënten uit de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek gaan op theatertour door Nederland. Het is een onderdeel van hun resocialisatieproces om in contact te komen met ‘mensen van buiten’. De theatertour start op 28 september tijdens het Nederlands Film Festival waar zij tijdens de première van de documentaire ‘Rusteloze Zielen – scènes uit de tbs’ hun theaterstuk voor het eerst opvoeren voor publiek.

In de Van der Hoeven Kliniek werken tbs-patiënten hard aan hun terugkeer naar de maatschappij. Ondanks hun donkere verleden dromen ze ieder op hun eigen manier van een betere toekomst. Het theaterproject waar ze in de tbs-kliniek aan deelnemen helpt daarbij, al levert het ook spanningen op. Spelen ze een rol, of kunnen ze echt veranderen? Is het mogelijk om je demonen voorgoed achter je te laten, of zullen die altijd met je meereizen?

We hebben in Nederland gekozen voor een systeem waarbij we plegers van ernstige misdrijven helpen terug te keren in de maatschappij. Met een theatertour door het land met tbs’ers in de hoofdrollen, zoekt TBS on Tour de grenzen op van de resocialisatie van tbs- patiënten.

De documentaire Rusteloze Zielen – scènes uit de tbs van regisseur Ingrid Kamerling over de hoofdpersonen uit het toneelstuk is onderdeel van de theatertour die na het Nederlands Film Festival langs diverse theaters door Nederland reist. De film is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie van het NFF (25 september t/m 3 oktober) en gaat op maandag 28 september in première. Na het NFF wordt de documentaire uitgezonden door de VPRO op NPO2. Documentairemaker Ingrid Kamerling maakte eerder de documentaires In het hoofd van mijn zusje (2016) en Oma en Chris & de rode auto (2019). Haar nieuwste documentaire speelt zich af in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht en is een productie van Tangerine Tree in coproductie met de VPRO.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1778 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail