Voorwaarden uitzondering avondklok bij psychische problemen onverwacht veranderd

Facebooktwitterlinkedinmail

2 februari 2021 –  Drie dagen geleden melden we nog dat voor mensen met (ernstige ) psychische problemen een uitzondering wordt gemaakt voor het schenden van de avondklok. De voorwaarden daarvoor waren: Het is goed om hierbij een ondersteunende verklaring te hebben zoals een crisiskaart, een afsprakenkaart of  een briefje met de naam en telefoonnummer van je behandelaar.

Inmiddels zijn deze voorwaarden op de website van Rijksoverheid aangepast en is de drempel, zonder verder overleg met betrokken organisaties, een stuk verhoogd!

Ik heb soms last van ernstige psychische nood (zoals PTSS, of een ernstige angststoornis). Mag ik een klein wandelingetje maken ’s avonds of ’s nachts?

Vraag uzelf telkens af of dit echt noodzakelijk is tijdens de avondklok. Zou het niet overdag kunnen? Als u vanwege ernstige psychische problemen tijdens de avondklok noodzakelijk een wandeling moet maken, dan kan dat als u een Eigen verklaring avondklok bij zich heeft.  Op deze verklaring licht u uw (nood)situatie toe. Om aan te tonen dat bij u een psychische noodsituatie aan de orde is, moet u ook een ondertekende verklaring bij u hebben van een BIG-geregistreerde behandelaar. Daarop verklaart deze behandelaar dat met het oog op uw behandeling u is geadviseerd om bij oplopende spanningen een wandeling in de buitenlucht te maken. Deze wandeling is noodzakelijk voor uw veiligheid of van de mensen om u heen.

Onbegrijpelijk is het feit dat elke vorm van zelfregie hiermee wordt weggenomen en er voor een wandeling ’s avonds in de buitenlucht sprake moet zijn van een psychische noodsituatie?  Wil men dit nu niet juist voorkomen?

De oude inmiddels verwijderde tekst:

Bron: rijksoverheid.nl

 

Dit bericht is 8178 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail