Virtuele ‘bibberbar’ voor mensen met angst en paniek

Facebooktwitterlinkedinmail

8 maart 2021 – Vanavond wordt de eerste virtuele ‘bibberbar’ van Nederland geopend: OKEcafé. Mensen die last hebben van angst en paniek kunnen hier terecht voor steun, een luisterend oor en tips. Het is een initiatief van de Angst Dwang Fobie stichting.

Cabaretier Marjolijn van Kooten, tevens directeur van de ADF stichting, vraagt hiermee aandacht voor het angstvirus dat rondwaart tijdens de coronacrisis, die volgens haar bijdraagt aan een toename van angstklachten.

Meer angstklachten door lockdown

Ruim 1 op de 5 Nederlanders heeft last van angstklachten. De telefonische hulplijn van de ADF stichting wordt sinds de laatste lockdown 20% meer gebeld dan in april vorig jaar. Volgens Van Kooten is het de verlenging van de lockdown die er hard inhakt voor mensen met een gevoeligheid voor paniek. “De onzekerheid en het gebrek aan sociale contacten voeden de angst”, zegt ze op de site van de ADF Stichting. “Het verschil met de eerste lockdown zit ‘m in het gebrek aan perspectief.”

Zelf leed de cabaretier en nieuwbakken directeur van patiëntenvereniging ADF stichting jarenlang aan een zware angststoornis. Met hulp van haar psychiater ontdekte ze haar grootste passie: cabaret. Van Kooten volgde een theateropleiding en won in 2010 zilver bij het Amsterdam Kleinkunst Festival. Met haar psychiatrisch cabaret toerde ze langs Nederlandse theaters. Ze schreef eerder het boek Schijtluis, over haar angsten en die van enkele Bekende Nederlanders. “Ik wil mensen met angst bij elkaar brengen”, zegt ze. “Ze worden vaak niet begrepen door hun omgeving, waardoor de angst erger wordt.”

Virtuele ‘bibberbar’

De virtuele bibberbar wordt begeleid door ervaringsdeskundigen. “Veel mensen met angst bereikten we eerder niet omdat ze hun huis niet uitdurven”, aldus Van Kooten. “Via digitale bijeenkomsten halen we die drempel weg. Verbinding aangaan met anderen is de belangrijkste eerste stap naar het overwinnen van je angst. Door te praten met lotgenoten kom je er achter dat je niet de enige bent met angst.”

Op maandagavond 8 maart wordt de virtuele ‘bibberbar’ om 20.00 uur geopend. Deelname is gratis. Inschrijven kan via een mail naar lotgenotencontact@adfstichting.nl.

Bron: nedkad.nl

Dit bericht is 2687 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail