Initiatiefwet – zelfmoordpreventie moet in wet worden vastgelegd

Facebooktwitterlinkedinmail

7 maart 2021 – Zelfmoordpreventie moet in de wet worden verankerd zodat de overheid verplicht wordt om zich hiervoor blijvend in te zetten. Een initiatiefwet wordt ingediend door de Christenunie en  is medeondertekend door CDA, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus en SGP. Omdat D66 het voorstel steunt is er naar verwachting een meerderheid die in de nieuwgekozen Kamer straks voor deze wet zal stemmen, zo meldt de NOS.

Suïcidepreventie verdient structurele aandacht, vinden de initiatiefnemers, “zoals die bestaat voor bijvoorbeeld brandpreventie en verkeersveiligheid”.  Ze  willen de suïcidepreventie daarom vastleggen in de Wet publieke gezondheid. Onder andere het bestaan van een gratis hulplijn  113 voor mensen met suïcidale gedachten  wordt hiermee wettelijk vastgelegd. Ook gemeenten moeten zich inzetten om zelfmoord  te voorkomen.

Initiatiefnemer is het Christen Unie-Kamerlid Voordewind, die zelf niet meer terugkeert in de Kamer. Hij wil dat de overheid verplicht wordt om aandacht te besteden aan zelfmoordpreventie en het veel sneller, duidelijker en gestructureerder bespreekbaar wordt gemaakt. Zestig procent van de mensen die een zelfmoordpoging doen zijn niet in beeld bij de ggz. De initiatiefwet moet daar verandering in brengen.

“Tot nu toe is de beschikbaarheid van hulp een politieke keuze, afhankelijk van de ambities van het dan zittende kabinet”, zegt Voordewind. “Het voorkomen van zelfmoord is echter zo cruciaal, dat het een wettelijke overheidsplicht moet worden.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Bron: nos.nl 

Meer over suïcidepreventie? Geef je op voor de eendaagse training >>

Dit bericht is 1881 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail