Vijf bijzondere illustraties over psychische aandoeningen

Facebooktwitterlinkedinmail

schermafbeelding-2016-10-24-om-09-58-14

24 oktober 2016 – Gedurende de maand oktober, zijn er veel kunstenaars die deelnemen aan een uitdaging genaamd Inktober. De kunstenaars die deelnemen aan Inktober moet een maand lang elke dag een inkttekening maken.

Shawn Coss is een kunstenaar die deelneemt aan deze uitdaging. Zijn tekeningen op Instagram werpen een licht op diverse psychische problemen. Met deze illustraties hoopt Shawn bij te dragen aan een beter begrip voor psychische problemen.

Hier volgen een vijf voorbeelden ;

1  Paranoïde schizofrenie

Paranoïde schizofrenie is een vorm van schizofrenie, waarbij de persoon in de veronderstelling leeft   dat mensen een complot tegen hem/haar hebben samengespannen.

 

3bd7bdf5-4f9d-4aa5-aa7e-a07efed2038f

2. Bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis is een stoornis die wordt gekenmerkt door wisselende stemmingen, dan weer euforisch, uitgelaten, overactief of prikkelbaar, dan weer somber, passief en depressief.

1699d687-46af-43f4-8161-c4b104a2ece8

3. Dissociatie of depersonalisatie

Dissociatie is een overlevingsmechanisme dat optreedt bij extreme angst. Bij angst kunnen mensen op verschillende manieren reageren. Als het kan reageren mensen op angst met een ‘vecht- of vluchtreactie’. Wanneer vechten of vluchten echter niet lukt of niet mogelijk is, reageren mensen met verlamming en onderwerping en kun je je onttrekken aan de realiteit door de ervaring of een gedeelte hiervan buiten het bewustzijn te houden.

90aaba73-3bd7-4e1a-8b76-5eadc1ecdcb1

4. Depressie 

Depressie is een benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid.

depressie

5. Obsessieve compulsieve stoornis of dwangstoornis (OCD/OCS)

OCS komt in verschillende vormen voor, maar het meest voorkomende kenmerk is een obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren, die rituelen worden genoemd.  Deze rituelen zijn van vitaal belang en moeten ze volgens een bepaald patroon worden uitgevoerd om vermeende nadelige gevolgen te voorkomen. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen (niet te verwarren met de specifieke smetvrees of mysofobie).

OCD, OCS, dwang

Kijk voor meer tekeningen van Shawn op Instagram

Bron: diply.com/ @shawncoss

 

 

Dit bericht is 32088 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail