VPRO De Hokjesman over geesteszieken

Facebooktwitterlinkedinmail
Schermafbeelding 2016-04-05 om 09.58.56
5 april 2016 – In de tweede aflevering van het nieuwe derde seizoen verdiept De Hokjesman zich in de cliënten van de psychiatrische instelling Dijk en Duin en dan met name de cliënten die in Breehorn wonen. Hoe functioneert zo’n gedwongen gemeenschap van mensen die door de buitenwereld getypeerd worden als gekken?
Hoe denken de geesteszieken op hun beurt over de mensen die door de samenleving als normaal worden bestempeld? Hoe houd je je staande in een wereld die jou niet begrijpt of die jij niet begrijpt?

Een jaar lang heeft de crew van De Hokjesman rondgelopen op het terrein in Castricum. Paul de Bot, bestuurder Dijk en Duin: ‘Heel mooi proces en een film om trots op te zijn!’

Michael Schaap a.k.a. de Hokjesman over deze aflevering:

‘We wilden graag een gemeenschap die onvrijwillig was samengesteld, en zo kwamen we terecht bij de psychiatrische inrichting Dijk en Duin in Castricum. Zulke instellingen worden steeds vaker gesloten. Ik hoop dat die sufferds in Den Haag als ze dit zien denken: misschien toch geen slim idee dat iedereen zelfstandig op een flatje gaat wonen. Want deze patiënten hebben ook nog iets aan elkaar, en die rustige omgeving in de natuur is wel degelijk goed voor mensen. Ik heb heel vaak gedacht tijdens het draaien, als ik weer eens op de grens van overspannenheid zat: laat mij hier maar lekker een weekje achter.’

De Geesteszieken vrijdag 8 april om 21.10 uur op NPO 3

250x198 hokjesman

Over De Hokjesman

Na twee succesvolle series gaat De Hokjesman (Michael Schaap) opnieuw op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen en bezoekt hij in acht afleveringen ‘De Drenten’, ‘De Geesteszieken’, ‘De Professoren’, ‘De Hindoestanen’, ‘De Lesbiennes’, ‘De Reizigers’, ‘De Duurzamen’ en ‘De Rotterdammers’.

Hierbij kijkt hij nadrukkelijk naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes. Als een klassieke volkenkundige, gestoken in driedelig pak met strik, wil De Hokjesman niet alleen de geheimen van de betreffende gemeenschap bloot leggen. Ook wil hij lering trekken uit haar mogelijke kwaliteiten; hun omgangsvormen, handigheidjes en overlevingsstrategieën.

Bekijk de trailer van de nieuwe afleveringen van De Hokjesman

Bron: vpro.nl

Dit bericht is 3965 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail