12 oktober 2020 – Hoogsensitiviteit is geen ziekte, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Hoogsensitieve mensen (HSP) zijn meer dan gemiddeld gevoeliger voor prikkels. Denk daarbij aan geuren, smaken, geluiden, maar ook stemmingen en spanningen. Dat kan in sommige situaties handig uitkomen, maar het kan net zo goed lastig zijn.
Zo beschikken mensen met HSP niet of minder over de filter, die anderen wel hebben, om deze prikkels buiten te sluiten en raken daardoor sneller overprikkeld. Een logisch gevolg is dat hoogsensitieve personen vatbaar zijn voor stressgerelateerde aandoeningen als burn-out, chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en depressie.
Gepaste werkomgeving
De werkomgeving is bijzonder belangrijk voor hoogsensitieve personen. Zorgt het werk voor veel prikkels, dan krijgen mensen met HSP het lastig. Zo wordt een open kantoorruimte vaak als een hel ervaren. Ook plaatsen met onaangename geuren of felle geluiden zijn lastig. En dan zijn er nog de collega’s, leidinggevenden of klanten. Spanningen op de werkvloer kunnen er bij HSP flink inhakken.
Ben je zelf hoogsensitief of heb je enkele collega’s die dit zijn? Bedenk dan dat HSP vooral nood hebben aan een mogelijkheid om de externe prikkels tijdelijk uit te schakelen. Het gaat vaak om het goede evenwicht vinden tussen verbinding en afzondering.
5 banen voor mensen met HSP
In deze 5 banen komen de talenten van hoogsensitieve personen goed tot hun recht:
ICT
Snel verbanden leggen is er een van en als ICT’er is dat bijzonder handig. Het vaak bijkomende perfectionisme komt ook van pas. Bovendien zijn de (sociale) prikkels beperkt binnen veel ICT-banen
Creatieve beroepen
Gevoel voor esthetiek staat in verband met hoogsensitiviteit. Handig in creatieve banen zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, grafisch vormgever…
Gastronomie
Mensen met HSP kunnen vaak heel goed proeven en ruiken. Bovendien hebben ze veel oog voor de voorkeuren van anderen, wat hen tot goede koks kan maken. Cruciaal punt is wel dat ze niet aan de slag moeten in een lawaaierige keuken.
Hulpverlening
Op empathie scoren de meeste mensen met HSP ontzettend hoog. Omdat ze bovendien op zoek zijn naar zingeving, komen hoogsensitieve mensen vaak uit bij een baan waarin ze andere mensen helpen. Een belangrijke kanttekening is dat je wel moet geleerd hebben om emoties ook los te laten, zodat je ook niet wordt meegesleurd in de problemen van anderen.
Natuurbeheer
Werken in openlucht, in de natuur of met dieren is niet alleen rustgevend, de werkcontacten zijn vaak ook beperkt.
Bron: hln.be
Meer weten over hoogsensitiviteit?
Op het congres over hoogsensitiviteit op 9 december 2021 is volop aandacht voor de wetenschappelijke basis onder dit onderwerp, evenals voor praktische handvatten om met hoogsensitieve personen te werken
Dit bericht is 30525 keer gelezen.