Een derde van langdurig verzuim door psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

26 juni 2018 – Een derde van het langdurend verzuim in 2017 (> 6 weken) valt uit door psychische klachten, dit is een lichte stijging ten opzichte van 2016. Dit baseert ArboNed op een analyse van haar data. Bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed Truus van Amerongen gaat op NU.nl in op mogelijke oorzaken en oplossingen.

Verzuim kost 250 euro per dag
De gemiddelde duur van het psychisch verzuim was in 2017 205 dagen, ten opzichte van 202 dagen in 2016. Eén verzuimdag kost gemiddeld 250 euro. Het is dus belangrijk dat een werknemer zo snel mogelijk goede hulp krijgt. Bedrijfsarts Truus van Amerongen: “Een snelle interventie kan drie tot vier weken aan verzuim besparen.”

Verklaringen
Mogelijke verklaringen zijn volgens Van Amerongen de aantrekkende economie en de krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de werkdruk toeneemt. “Met name mensen die perfectionistisch zijn en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, kunnen daar last van krijgen.”

Oplossingen
Voorkom langdurig verzuim door bij de eerste tekenen van werkstress om tafel te gaan met uw werknemer. Van Amerongen: “Mensen worden prikkelbaar, zien er moe uit, verzuimen vaker een dagje. Probeer het tij te keren. Neem wat taken weg, adviseer iemand om er een lang weekend op uit te gaan. Kijk niet alleen naar de werkdruk, maar ook naar het plezier dat iemand eventueel uit bepaalde taken haalt.”

Lees het hele interview op NU.nl

Bron: arboned.nl

Dit bericht is 5856 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail