Verkennend onderzoek naar ervaringsdeskundigheid op gebied van suïcidaliteit

Facebooktwitterlinkedinmail

5 januari 2018 – De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is gestart met een verkennend onderzoek naar ervaringsdeskundigheid op het gebied van suïcidaliteit. Doel van dit onderzoek is het ontwikkelen van een helder beroepsprofiel voor deze ervaringsdeskundigen, met uiteindelijk verbetering van de zorg voor suïcidale patiënten in de GGZ.

In Nederland wordt de laatste jaren veel gedaan aan suïcidepreventie door de overheid en GGZ-instellingen. Ook lopen er in Nederland en in het buitenland diverse onderzoeken naar manieren om suïcidale personen tot steun te zijn en suïcide te voorkomen. Ervaringsdeskundigen hebben echter nog geen vaste plaats bij deze activiteiten.

Onderzoek naar ervaringsdeskundigen suïcidaliteit

Het onderzoek van de RUG naar ervaringsdeskundigen suïcidaliteit loopt tot eind dit jaar en richt zich op:

  • Een onderwijsmodule als aanvulling op het basiscurriculum van ervaringsdeskundigen;
  • Een website met resources ter ondersteuning van het werk van ervaringsdeskundigen;
  • Een onderzoeksrapport met aanbevelingen voor de professionalisering van ervaringsdeskundigen;
  • Een symposium.

Aanmelden onderzoek

Inmiddels zijn er interviews gehouden met ervaringsdeskundigen die werkzaam zijn in de GGZ, hun collega’s en studenten van de opleidingen tot ervaringsdeskundige. De onderzoeksgroep is nu op zoek naar mensen die suïcidaal zijn geweest en die open staan om geïnterviewd te worden over de behoefte aan ondersteuning door ervaringsdeskundigen die hersteld zijn van hun suïcidaliteit, en eventueel ook wat hun ervaringen hiermee zijn. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Annemiek Huisman: a.huisman-geleijnse@rug.nl.

Bron: nedkad.nl

Denk je aan zelfmoord? Therapie werkt. Kijk op 113.nl of bel 0900- 0113

Dit bericht is 4109 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail