Spiegel-aanrakingssynestheten vertonen empathischer en meer altruïstisch gedrag

Facebooktwitterlinkedinmail

25 november 2019 – Ongeveer een op de vijftig mensen heeft het: spiegel-aanrakingssynesthesie. Dit betekent dat ze het in hun eigen lichaam kunnen voelen wanneer ze anderen pijn zien hebben of aangeraakt zien worden. Bijvoorbeeld als een ander zich in zijn vinger snijdt of een knuffel krijgt. Nieuw onderzoek van cognitief neurowetenschappers van de Radboud Universiteit toont aan dat spiegel-aanrakingssynestheten meer empathisch en altruïstisch gedrag vertonen.

In het onderzoek beoordeelden de ‘spiegel-aanrakingssynestheten’ foto’s met pijn als negatiever en prikkelender dan de controlegroep en foto’s met een positieve aanraking beoordeelden ze als positiever en rustgevender. Daarnaast werden onder andere hun hartslag, pupilverwijding en huidgeleiding gemeten, maar deze lichamelijke reacties, die samenhangen met opwinding en stress,  waren tijdens het bekijken van de foto’s voor de synestheten hetzelfde als die van de controlegroep.

Altruïsme en empathie
Het onderzoek toont aan dat spiegel-aanrakingssynestheten empathischer gedrag vertonen dan anderen. Tot nu toe was dit alleen aangetoond aan de hand van vragenlijsten. De onderzoekers laten nu zien dat de synestheten ook een verhoogde empathische reactie vertonen wanneer ze kijken naar foto’s waarop situaties met pijn en aanraking te zien zijn.

Empathie motiveert ons om anderen te helpen, ook als dit ten koste van onszelf gaat. Daarom zou je  verwachten dat de synestheten zich ook altruïstischer gedragen. Dit werd getest in een situatie waarin ze geld moesten delen met iemand die ze nog nooit hadden ontmoet. De synestheten schonken bij deze test meer geld dan de gemiddelde proefpersoon en lieten zo inderdaad meer altruïsme zien.

De resultaten dragen bij aan het inzicht in de relatie tussen empathie en gedrag dat ten koste van onszelf gaat, daarmee ondersteunen ze de interpretatie dat verhoogde empathie leidt tot versterkt altruïstisch gedrag. Het is ook het eerste onderzoek dat de stimulerende invloed van spiegel-aanrakingssynesthesie op prosociaal gedrag laat zien.

Publicatie:
Ioumpa K, Graham SA, Clausner T, Fisher SE, Van Lier R, Van Leeuwen TM (2019). Enhanced self-reported affect and prosocial behaviour without differential physiological responses in mirror-sensory synesthesia. Philosophical Transactions of the Royal Society B. http://dx.doi.org/10.1098/rstb.2019.0395

Bron: ru.nl

Dit bericht is 3733 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail