Nijpend tekort aan psychiaters in Oost-Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

5 januari 2018 – Er is een nijpend tekort aan psychiaters in de geestelijke gezondheidszorg. Grote ggz-instellingen lukt het maar niet openstaande vacatures in te vullen,  zo meldt de Stentor.

In totaal gaat het om tientallen vacatures. Een instelling als Dimence is alleen al in het verspreidingsgebied van deze krant op zoek naar 23 psychiaters. Hetzelfde geldt voor GGNet. Het tekort stelt ggz-instellingen voor problemen, want zij behandelen vaak de meer complexe gevallen en zorgen voor de crisis- en spoedhulp.

Hier extra urgent

Het tekort aan psychiaters speelt landelijk, maar is in het oosten van het land extra urgent. ,,Het wordt met de dag nijpender”, zegt Hetty d’Arnaud van GGNet, actief in Apeldoorn, Zutphen en de Achterhoek. ,,Wij hebben al tijden acht vacatures voor psychiaters die we maar niet ingevuld krijgen. Inmiddels huren we vijftien zzp-psychiaters in. Die zouden we het liefst ook vervangen door vaste medewerkers.”

Vaste krachten zijn voor de continuïteit van de behandeling wenselijk. Door de hoge inhuur van zzp-psychiaters is het verloop groot en krijgen patiënten om de haverklap weer een nieuwe psychiater. Dat komt de behandeling meestal niet ten goede.

Landelijk staan er ruim 650 vacatures open. Hoewel er genoeg psychiaters actief zijn (zo’n 3.700) kiest een groeiende groep voor een zelfstandig bestaan. Inmiddels zijn circa 500 psychiaters als zzp’er actief. Velen van hen draaien niet mee in de crisis- en spoedhulp buiten kantooruren en in de weekenden.

Bron: destentor.nl

Dit bericht is 4314 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail