Alkmaar en omliggende gemeenten moeten van rechter overleggen met jeugdzorgaanbieders

Facebooktwitterlinkedinmail

6 november 2017 – De gemeente Alkmaar en zes omliggende gemeenten moeten van de rechter alsnog om de tafel met aanbieders van jeugdzorg over de prijs van de zorg. De voorzieningenrechter in Haarlem heeft dat bepaald in een tussenvonnis, zo meldt de NOS

De jeugdzorgaanbieders vinden dat de gemeenten te weinig willen betalen voor de zorg. Volgens de aanbieders liggen de tarieven 18% onder de kostprijs en behoren zij tot de laagste van het land.

De gemeenten wilden er niet meer met de aanbieders over praten. Daarop stapten vijf instellingen voor jeugd-ggz in de regio naar de rechter. De rechter dwingt de gemeenten nu alsnog te praten over de tarieven voor ambulante jeugdzorg volgend jaar.

Deadline

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De regio Alkmaar koopt de zorg in via een aanbesteding. De zorgaanbieders vinden dat ze zo niet kunnen meedoen aan de aanbesteding.

De rechter vindt dat de instellingen een punt hebben, maar ook dat de kwestie te ingewikkeld is om nu een oordeel te vellen. Daarom moeten de partijen er eerst zelf proberen uit te komen. Verder zegt de rechter dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de partijen om tot een verantwoorde financiering van de jeugdzorg te komen.

Vorige week was er al een eerder tussenvonnis. Toen werd de deadline voor deelname aan de aanbesteding al uitgesteld. Deze week doet de rechter dat opnieuw, waardoor het kort dag wordt voordat de nieuwe tarieven op 1 januari ingaan. Voor kinderen die nu al zorg krijgen in de regio verandert er niets; het geschil gaat over zorg die volgend jaar ingaat.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 2416 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail