



3 maart 2025 – Steeds vaker vinden gesprekken met psychologen of psychiaters online plaats. Zowel cliënten als zorgaanbieders zien de voordelen hiervan, blijkt uit een rondgang van de NOS onder ggz-instellingen en brancheorganisaties. Vooral mensen die te maken hebben met lange wachtlijsten profiteren van digitale zorg.
Sinds de coronapandemie is het aantal digitale sessies bij diverse aanbieders toegenomen. Zo meldt LMcare een verdubbeling van het aantal dagelijkse sessies in twee jaar tijd, en GGZ Hulp Online ziet een vergelijkbare groei. Ook Thubble merkt een aanzienlijke stijging in verwijzingen door huisartsen. Branchevereniging De Nederlandse ggz constateert dat bijna alle grote aanbieders online zorg aanbieden, en dat ruim tien aanbieders uitsluitend online werken. Dit benadrukt het belang van digitale zorg voor zowel zorgverleners als cliënten.
Digitale zorg omvat meer dan alleen beeldbellen; ook chatgesprekken, online vragenlijsten, zelfhulpmodules, apps en virtual reality worden ingezet. Deze vormen van zorg worden zowel in de basis- als specialistische ggz toegepast en zijn gericht op hulp bij bijvoorbeeld trauma’s, depressies of verslavingen. De vergoeding voor digitale zorg is gelijk aan die voor fysieke zorg.
Jaarlijks maken ongeveer 1,5 miljoen mensen gebruik van geestelijke gezondheidszorg, maar niet iedereen krijgt tijdig de benodigde hulp. Ongeveer 100.000 mensen staan op de wachtlijst, waarbij de wettelijke wachtnormen vaak worden overschreden. Dit heeft geleid tot rechtszaken tegen de Staat door patiënten en zorgverleners.
Zorgaanbieders profiteren van digitale zorg. Flexibele werktijden, de mogelijkheid om meer cliënten per dag te helpen en kostenbesparingen spelen hierbij een rol. Bij LMcare werken bijvoorbeeld 25 van de 65 psychologen vanuit het buitenland. Ook situaties waarin therapeuten cliënten op afstand begeleiden, zoals bij angst om naar buiten te gaan, blijken effectief.
Toch blijft fysieke hulp belangrijk. Onderzoek van stichting MIND toont aan dat cliënten digitale zorg waarderen, maar vooral als aanvulling op face-to-face contact. Brancheorganisaties benadrukken dat digitale zorg geschikt is voor degenen die dit willen en digitaal vaardig zijn. In crisissituaties, zoals bij suïcidale gedachten of zelfbeschadiging, is fysieke aanwezigheid van een hulpverlener essentieel.
Bronnen: nos.nl / volkskrant.nl / smarthealth.live
Dit bericht is 2658 keer gelezen.



