Gemeenten krijgen brandbrief van vakbonden en Jeugdzorg Nederland

Facebooktwitterlinkedinmail

27 februari 2018 – Jeugdzorg Nederland stuurt samen met FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn en FBZ een brandbrief aan de toekomstige gemeenteraden in Nederland. Hoewel de brief pas na de gemeenteraadsverkiezingen wordt verstuurd, roepen de partijen jeugdzorg-medewerkers op om hem nu te ondertekenen. Dit meldt Zorgvisie.

De situatie in de jeugdzorg is onhoudbaar, stellen Jeugdzorg Nederland en de vakbonden. De knelpunten liggen met name bij de administratieve lasten, aanbestedingen, tarieven en de contractduur tussen aanbieders en jeugdzorgpartijen. De sector “schreeuwt om meer geld,” stelt FNV Zorg & Welzijn-bestuurder Maaike van der Aar. Volgens haar zijn kinderen en werknemers de dupe van de huidige gang van zaken, omdat het aantal cliënten flink is gestegen, evenals hun zorgzwaarte, waardoor de werkdruk is toegenomen.

Langere contracten en eerlijkere tarieven

De partijen vragen de gemeenteraden om bij de aanbestedingen langere zorgcontracten tussen gemeenten en aanbieders op te stellen. “De huidige, veelal kortlopende, contracten zorgen voor meer onzekerheid en onrust onder medewerkers en brengen de continuïteit van de jeugdzorg in gevaar,” schrijft FNV. Daarnaast hebben de vakbonden en Jeugdzorg Nederland het idee dat de huidige manier van aanbesteden vooral draait om de laagste prijs. Daardoor is het voor aanbieders lastig om te investeren in innovatie. Van der Aar: “Onder de race naar beneden om de laagste tarieven lijden zowel de werknemers als de kwaliteit van de jeugdzorg. Jeugdzorgmedewerkers en organisaties willen goede zorg leveren in een gezonde werkomgeving, daarbij hoort een eerlijk tarief.”

Ondertekening brandbrief

Jeugdzorgmedewerkers kunnen de brandbrief ondertekenen door een petitie te steunen die door de vier partijen is opgezet. Dat kan nog tot 18 maart. Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt de brief aan alle gemeenteraden gestuurd.

Bron: Zorgvisie

Dit bericht is 3343 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail