UM psychiater schuift aan bij online werkbezoek koningin Máxima

Facebooktwitterlinkedinmail

8 april 2021 – Koningin Máxima heeft afgelopen dinsdag online gesproken met onderzoekers, psychiaters, een huisarts en met patiëntenorganisatie MIND. Het digitaal werkbezoek stond in het teken van de effecten van de coronacrisis op de mentale gezondheid. Namens de UM nam psychiater en onderzoeker Suzanne van Bronswijk (FPN/MUMC+) deel aan het bezoek.

Koningin Máxima sprak over onder meer het psychisch welbevinden van kinderen en jongeren in deze coronatijd. De druk op de kinder- en jeugdpsychiatrie neemt sinds het begin van de pandemie toe doordat de problematiek bij jongeren en jongvolwassenen ernstiger is geworden en het aantal aanmeldingen op acute afdelingen is gestegen. Ook ging de vorstin met onderzoekers in gesprek over de ontwikkelingen in het welbevinden van Nederlanders sinds de start van de coronacrisis, over mentale veerkracht en over de trends in zorgvragen in de geestelijke gezondheidszorg en de behandeling hiervan.

Uitlokken en onderhouden
UM assistent professor Suzanne van Bronswijk kreeg de mogelijkheid om te illustreren hoe de coronacrisis “zowel een, wat wij noemen, uitlokkend als onderhoudend effect heeft op psychische problemen.” Uitlokkende effecten zie je bijvoorbeeld bij ex-COVID19-patiënten bij wie het soms zeer langdurige (lichamelijk) herstelproces ook tot psychische problemen leidt. Onderhoudende effecten kunnen ontstaan als gevolg van de coronamaatregelen. Die leiden vaak tot een verder sociaal isolement bij mensen die al kwetsbaar zijn.

Van Bronswijk: “Voor onze patiënten is een goede dagbesteding, naast de behandeling die wij psychiaters bieden, essentieel. Die mogelijkheden tot zo’n goede dagbesteding zijn in veel gevallen fors teruggelopen door de coronamaatregelen. Het maakt de kwetsbaren nóg kwetsbaarder.”

Forse impact
Investeren in psychisch welbevinden is juist nu zeer belangrijk, was de belangrijkste conclusie van het gesprek met de vorstin. “Dat geldt zeker ook voor de jongeren, en dus voor onze eigen UM-studenten. De impact van de coronacrisis op het psychisch welbevinden van de 16-29 jarigen is echt fors, ook voor de groepen die voor de crisis geen klachten kenden”, aldus Suzanne van Bronswijk.

Bron: maastrichtuniversity.nl

Dit bericht is 1909 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail