Een op de drie coronapatiënten kampt na half jaar nog met psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

7 april 2021 – Een op de drie van alle coronapatiënten die de besmetting overleeft, heeft een half jaar later nog neurologische of psychische klachten. De kans op blijvende klachten is het grootst voor patiënten die in het ziekenhuis of op de intensive care (ic) hebben gelegen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vandaag verschijnt in The Lancet Psychiatry,  zo meldt RTLnieuws. 

Onderzoekers van de Universiteit van Oxford keken naar de dossiers van 230.000 coronapatiënten. Een derde (34 procent) van hen was zes maanden na de besmetting gediagnosticeerd met een neurologische of psychiatrische aandoening. Voor 13 procent van de patiënten was dit de eerste diagnose van een psychische aandoening. Er is voor ex-coronapatiënten daarnaast een verhoogd risico op hersenbloedingen (0,6 procent), beroertes (2,1 procent) en dementie (0,7 procent).

De wetenschappers vergeleken deze resultaten met de dossiers van 100.000 grieppatiënten en 236.000 dossiers van mensen met luchtweginfecties. Bij corona bleek de kans op psychische of neurologische aandoeningen 44 procent hoger te zijn dan bij griep, en 16 procent hoger dan bij andere luchtwegontstekingen.

Paul Harrison, de aan de Universiteit van Oxford verbonden hoofdonderzoeker, stelt dat het psychische effect van het coronavirus op de wereldbevolking ‘aanzienlijk’ kan worden.

Bron: rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 2240 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail