Cruciale rechtszaak voor afbouwmedicatie

Facebooktwitterlinkedinmail

5 oktober 2021 – Gaat de zorgverzekeraar nu eindelijk verantwoorde afbouwmedicatie vergoeden? Dat is de inzet van de rechtszaak die vandaag in Arnhem speelt tussen de patiëntenvereniging Afbouwmedicatie tegenover de grote zorgverzekeraar VGZ. Tot nu toe weigert de grote zorgverzekeraar verantwoorde afbouwmethoden te betalen, ondanks het oordeel van de rechter in december 2019.

De Vereniging Afbouwmedicatie voert al sinds 2018 een juridische en politieke strijd om verantwoord afbouwen van medicatie zonder omhaal vergoed te krijgen. Het gaat hier om psychofarmaca, medicatie die in ons land ogenschijnlijk gemakkelijk wordt voorgeschreven, maar waar de patiënt soms slechts met grote moeite vanaf kan komen. Bijvoorbeeld antidepressiva, sterke pijnbestrijders of slaapmiddelen.

Omdat het onverantwoord is deze medicatie van de ene dag op de andere te stoppen, moet het afbouwen in kleine stapjes, op maat voor de patiënt en in overleg met de arts. De farmaceutische industrie voorziet niet in de lagere doseringen die daarbij nodig zijn. Een gespecialiseerde apotheek die wel een verantwoorde methode van afbouwen levert, als maatwerk voor de individuele patiënt, krijgt de behandeling niet vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

“Een schande” aldus Pauline Dinkelberg, voorzitter van de Vereniging Afbouwmedicatie, “Je zou denken dat het tot de maatschappelijke taak van de zorgverzekeraar behoort mensen zo veilig mogelijk van hun pillen af te helpen, zeker op het moment dat de patiënt er zelf om vraagt. De verzekering laat op deze manier patiënten in de kou staan.”

Uitspraak van de rechtszaak wordt verwacht binnen enkele weken.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1711 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail