Trimbos lanceert toolkit e-mental health in de huisartsenpraktijk

Facebooktwitterlinkedinmail

e-health

22 januari 2016- Er is veel belangstelling voor digitale ondersteuning bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische klachten in de huisartsenpraktijk. Tegelijkertijd zijn er ook veel vragen: waar te beginnen? Wat is goede digitale hulp? Welk aanbod is er? Om huisartsen en praktijkondersteuners hiermee te helpen ontwikkelde het Trimbos-instituut de toolkit ‘E-mental health in de huisartsenpraktijk’. 

Inhoud toolkit
De toolkit bevat:

  • Argumenten en informatie over waarom sommige patiënten met e-mental health programma’s goed behandeld kunnen worden;
  • Het online aanbod op het gebied van depressieve klachten, angstklachten en alcoholproblematiek;
  • Gerelateerd aanbod op het gebied van piekeren, slaapproblemen en stress;
  • Een overzicht van aanbieders en een checklist voor de keuze van een aanbieder;
  • Informatie over de kwaliteit en effectiviteit van e-mental health. Hier komt ook het Onlinehulpstempel.nl ter sprake, een hulpmiddel om de kwaliteit van online hulpaanbod te beoordelen;
  • Informatie over financiering;
  • Een stappenplan en tips om te starten met e-mental health en te implementeren;
  • Filmpjes waarin deskundigen hun ervaringen delen.

Totstandkoming toolkit
Het Trimbos-instituut krijgt de laatste jaren steeds meer vragen van huisartsen en praktijkondersteuners GGZ over e-mental health. In 2014 hebben wij in opdracht van het ministerie van VWS breed geïnventariseerd wat huisartspraktijken nodig hebben om e-mental health vaker in te zetten. Die resultaten dienden als eerste input voor de ontwikkeling van de toolkit. Met een werkgroep waarin het NHG, de Landelijke Vereniging POH-GGZ en het ROS-netwerk GGZ participeerden, is de toolkit tot stand gekomen. Daarnaast hebben verschillende huisartsen, kaderhuisartsen GGZ en POH’s-GGZ kritisch meegekeken.

De toolkit is te vinden op www.huisarts-emh.nl.

E-mental health volgens het NHG
In het recent uitgebrachte NHG/LHV Standpunt GGZ in de huisartsenzorg is aangegeven dat e-mental-health een aanvulling kan zijn op de begeleiding en behandeling van patiënten met psychische problemen, mits het digitale programma is ingebed in een relatie met huisarts of POH-GGZ en passend bij de patiënt wordt ingezet. De effectiviteit van e-mental health is onder meer afhankelijk van de vaardigheden en mogelijkheden van de patiënt om met digitale informatie te kunnen omgaan en de motivatie. In een aantal NHG-Standaarden is gewezen op mogelijke e-health toepassingen waarvan de effectiviteit is aangetoond.

Bron: trimbos.nl 

Dit bericht is 2116 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail