tPEMF tegen depressie werkt minder effectief als behandeling dan gedacht

Facebooktwitterlinkedinmail

16 oktober 2018- tPEMF is minder effectief als behandeling bij depressie dan eerdere onderzoeken suggereren. Dat concludeert Sjoerd van Belkum in zijn proefschrift. Hoewel tPEMF wel invloed lijkt te hebben op het brein, vond hij geen antidepressief effect.

Depressie wordt vooralsnog voornamelijk behandeld met medicatie en psychotherapie. Omdat de behandeling voor depressie nog niet altijd tot gewenste resultaten leidt, zoekt men naar nieuwe therapieën. Een vorm daarvan is niet-invasieve neuromodulatie-behandeling: behandelingen waarbij de hersenen van buitenaf beïnvloed worden met elektrische of elektromagnetische velden. Een voorbeeld van zo’n behandeling is tPEMF (transcaniële gepulste zwakke elektromagnetische velden). Uit eerdere onderzoeken bleek dit een veelbelovend antidepressieve behandeling te zijn.

Van Belkum onderzocht het effect van tPEMF bij vijfenvijftig proefpersonen die meededen in een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde dubbelblinde klinische studie en keek naar zowel korte- als langetermijneffecten. Hoewel hij wel veranderingen waarnam in de regulatie van het beloningssysteem in de hersenen, vond hij geen klinische effecten. De behandeling verbeterde de depressie dus niet. Het onderzoek van Van Belkum suggereert dan ook dat het effect van tPEMF veel kleiner is dan initieel gedacht werd.

Sjoerd van Belkum studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek voerde hij uit bij de afdeling Psychiatrie en de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG. Van Belkum is nu werkzaam als arts in opleiding tot psychiater bij het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: Neuromodulation and depression.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(…)34-9045-15e221589bcd

Bron: UMCG

Dit bericht is 3828 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail